Antisemitismen kan inte viftas bort från partiet

Magdalena Andersson är en stark ledare. Hon och andra ledande personer som t ex S-kvinnors ordförande Annika Strandhäll bör tala klarspråk om antisemitismen i Sverige. Det är vad socialdemokratin behöver.
Magdalena Andersson är en stark ledare. Hon och andra ledande personer som t ex S-kvinnors ordförande Annika Strandhäll bör tala klarspråk om antisemitismen i Sverige. Det är vad socialdemokratin behöver.

Svensk socialdemokrati är givetvis inte ett antisemitiskt parti. Men att likt S-politikern Annika Strandhäll vilja vifta undan de problem vi har är destruktivt.

Krönika 16 november 2023 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På sajten X - tidigare twitter - manar Strandhäll till "punktmarkeringar av dem som vill klistra antisemitism på vårt parti". Partiledaren Magdalena Anderssons offensiva försvar av riksdagsledamoten Jamal El-Haj är också förvånande. S riksdagsgrupp plockade bort honom från utrikesutskottet sedan han mot partiets vilja valde att delta på en konferens i Malmö i maj i år där terrorgruppen Hamas var företrädda. Men enligt Magdalena Andersson har Hamas en svuren fiende i Jamal El-Haj. 

Palestinas ambassadör i Sverige Rula Almhaissen intervjuas i DN 15 november. DN: s Niklas Orrenius frågade henne om konferensen i Malmö: Var det en Hamaskonferens, alltså? Rula Almhaissen svarade: Ja.

I en riksdagsdebatt 15 november avfärdade Magdalena Andersson känslosamt påståenden om att El-Haj skulle vara en "terrorromantiker" med argumentet att hans sonhustrus familj "utplånats" i det här "fruktansvärda kriget." Vilket förstås är tragiskt. Men knappast ett argument i själva sakdebatten om antisemitismen.

Andreas Johansson Heinö är förläggare på Timbro och en intellektuell fyr i Sverige. I sitt nyhetsbrev 15 november uttrycker han förhoppningar om att Sverige kanske håller på att förändras? Han påminner om att det alltjämt är" förtvivlat svårt att tala klarspråk om rasism, antisemitism och andra förkastliga värderingar när de förekommer i invandrargrupper." Personer som Alexandra Pascalidou och Jonas Gardell har ensidigt fått definiera vad och vilka som är problemen när det kommer till rasism och homofobi. Det är "vita, välutbildade européer och USA, Ungern och Jomshof som får exemplifiera hotbilden."

 

Andreas Johansson Heinö anar att "efterspelet till pogromen den 7 oktober kanske kan medföra en permanent förändring? (--) Stora saker är i rörelse. Greta Thunberg tycks exempelvis med sitt lika ensidiga som omdömeslösa fördömande av Israel vara på väg att spräcka den globala klimatrörelsen. I Sverige ser jag hur journalister inte lägger några fingrar emellan i sina granskningar av antisemitismen på uppburna forum. Och i vänsterpressen läser jag glädjande många som kraftfullt markerar mot relativisering och principlöshet."

Jag tror att S ledning behöver ta ett omtag i de här frågorna. Det är bara dumt att förneka de problem som finns överallt i samhället och också i vårt parti. Och pendeln håller på att svänga. Antisemitism är inte vilken ism som helst. Antisemitism är ett vidrigt gift där toleransen bara kan vara noll komma noll.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa