Antisemitism och vänsterextremism är ett hotfullt gift

Storbritannien utsätts nu för svåra prövningar när stora grupper av islamister och en antisemitisk och hårdför vänster krokar arm både på gator och torg och i vallokalerna.

En bild från en demonstration mot Israel i Stockholm en vecka efter Hamas terrorangrepp på Israel 7 oktober 2023 ger en ögonblicksbild av hur det ser ut på gatan också här hos oss.

En bild från en demonstration mot Israel i Stockholm en vecka efter Hamas terrorangrepp på Israel 7 oktober 2023 ger en ögonblicksbild av hur det ser ut på gatan också här hos oss.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2024-03-04 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Premiärminister Rishi Sunak uttalade sig i fredags kväll mycket bestämt mot de våldsamma demonstrationerna - som också på olika sätt försökt störa den politiska debatten i parlamentet - där det uttalas stöd för Hamas och förs fram krav på att utplåna Israel. Sunak uppmanade också polisen att sluta "möjliggöra" dessa demonstrationer och istället polisiärt "kontrollera" dem. Premiärministern gick även i klinch mot demonstrationsmobbens påståenden om att Storbritannien är ett "rasistiskt land" där invandrade ungdomar inte har en chans.

Vid ett fyllnadsval i valkretsen Rochdale för några dagar sedan vann den tidigare Labourpolitikern och vänsterikonen George Galloway en jordskredsseger i valkretsen som traditionellt har varit ett mycket starkt Labourfäste. "This is för Gaza", sa Galloway i sitt segertal. I sitt nya socialistparti där han bland annat vill lämna Nato och krossa Israel har han stöd av flera anhängare till den tidigare partiledaren för Labour Jeremy Corbyn som fick lämna sin post på grund av antisemitiska böjelser. Galloway riktar ingen kritik mot Hamas efter terrordådet den 7 oktober. I Rochdale bor många muslimer vilket av brittiska bedömare bedöms ha spelat stor roll för valutgången. Att Labour tvingades stänga av sin kandidat Azhar Ali i fyllnadsvalet på grund av antisemitism hade också påverkan på valresultatet.

Det svenska kommunistiska partiets tidning Proletären gratulerade George Galloway i sitt senaste nummer. 

"Alla muslimer bryr sig om Gaza, och det gör många andra också. Jag antar att så gott som varje muslim röstade på mig", säger Galloway till Proletären (1 mars) 

Storbritanniens problem ska inte överdrivas. Men vi i Sverige bör inse riskerna för vår egen del. Det är av stor betydelse att fler än säkerhetspolisen håller koll på de otäcka och samhällshotande strömningarna bland islamister och extremister till vänster. Hatet mot Israel i kombination med antisemitism och terrorgrupper som Hamas (nyligen på besök hos Putins regim i Ryssland) utgör en giftig cocktail. Vi har desinformationskampanjer, vi har aktivister som stör riksdagens arbete, vi har upprepade antisemitiska demonstrationer, vi har gängkriminalitet med kopplingar till klaner och korruption och vi har antisemitiska utbrott i kändisvärlden och i partipolitiken. Vi behöver se upp. Vara på vår vakt. Demokrati och tolerans överlever inte av sig självt.