Så här dags i mandatperioden finns ingen anledning att fästa någon vikt vid enstaka procentenheter upp och ner i olika opinionsundersökningar. Det som däremot är intressant är dels att Socialdemokraterna ligger så pass högt som de gör; mellan 35 och 37 procent i de senaste mätningarna som jag sett och dels att Moderaterna och Sverigedemokraterna tillsammans samlar ihop någonting mellan 38 och 40 procent. Det är kort sagt jämt mellan de två blockens stora och bärande partier.
I de flesta mätningar som kommit de senaste dagarna - SVT, SKOP, med flera - hamnar Liberalerna och Kristdemokraterna under riksdagsspärren. Skulle något sådant också bli ett valresultat 2026 så borde det finnas goda chanser för Socialdemokraterna att kunna bilda en egen regering. Det som krävs är att C, V och MP släpper fram en minoritetsregering genom att lägga ner sina röster i omröstningen om statsministeruppdraget.
Men som sagt; det finns många tänkbara scenarier för hur väljarna fördelar sina röster och för hur partierna positionerar sig när det blir skarpa lägen i september om tre år. Att alla småpartier (utom Vänsterpartiet) ligger strax under eller strax över fyraprocentnivån för tillfället är inget att bry sig om. När valrörelsen väl drar igång gynnas de små partierna genom att de får lika stor synlighet som de stora partierna i utfrågningar och debatter i de stora mediehusen. Småpartierna gynnas också av att de blir "viktigare" ju närmre valdagen vi kommer. Hur det ena eller andra partiet ställer sig i regeringsfrågan kan bli helt avgörande för valutgången. Nyheter om tre eller fyra procent för ett höger- eller vänsterlutande parti, som idag tas emot med gäspningar, förvandlas i en valspurt till blodtryckshöjande och heta upplysningar.
Sakpolitiskt har det inte hänt så mycket sedan valet. Säkerhets- och försvarspolitiken och kärnkraftens roll i klimatpolitiken kan kanske komma att segla upp som än viktigare frågor vid sidan av invandring och kriminalitet. Det är en orolig värld med många faror. En mycket stor majoritet av medborgarna anser att Sverige utvecklas åt fel håll. Rysslands konventionella och brutala krig i vår östra närhet, islamistisk terror i stor skala i sydväst, de trauman som sprängningar och skjutningar och oroande dyrtider och lågkonjunkturer sätter självklart sina spår i folksjälen. Partierna har att knyta an till det dystra stämningsläget på bästa sätt.