Annie Lööf vill nog gärna bli ett franskt bowlingklot

Jag kunde ha lyssnat på Alice Petrén och Göran von Sydow i timmar när de talade om Frankrike och det kommande presidentvalet.

Göran von Sydow är direktör på institutet för Europatudier SIEPS och Alice Petrén är har en lång bakgrund som bland annat Frankrikekorrespondent för SR. De förgyllde tillvaron för Folkbladets Widar Andersson under en timme här alldeles nyss.

Göran von Sydow är direktör på institutet för Europatudier SIEPS och Alice Petrén är har en lång bakgrund som bland annat Frankrikekorrespondent för SR. De förgyllde tillvaron för Folkbladets Widar Andersson under en timme här alldeles nyss.

Foto: TT/Collage WA

Krönika2022-03-20 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dessvärre var det inte möjligt. Deras framträdande tillsammans med ambassadör Håkan Åkesson och företagaren Magdalena Svensson på studieförbundet SNS scen på Jakobsbergsgatan i Stockholm (15 mars) pågick nämligen endast i lite drygt femtio minuter. Alice Petrén och Göran von Sydow har utåtriktade och argumenterande personligheter. Vilket gjorde deras scenframträdande dynamiskt och mer rakt upplysande även för en i ämnet tämligen fåkunnig person som mig själv. 

Första omgången i presidentvalet avgörs 10 april och de två främsta - om ingen får 50 procent - möts i en avgörande omgång den 24 april. Den sittande presidenten Emmanuel Macron är skyhög favorit att vinna igen. Macron kom in som ett "bowlingklot" i valkampanjen för fem år sedan och slog undan alla "käglorna" när han tog hand om "mitten" med sitt nya parti En marsche! (Framåt!) Petrén och von Sydow rättade sig snabbt om de andra partierna; "käglorna". De befann sig inte på mitten utan var i huvudsak upptagna med att bekämpa varandra utifrån höger- och vänsterkanterna. Macron kunde ganska obehindrat rulla in på mitten med ett tydligt förändrings- och moderniseringsprogram i handen. Och där står han i huvudsak kvar. (Det är lätt att förstå att Annie Lööf här hemma försöker få den breda mitten att röra sig framåt!)

Macron utmanas framförallt av Marine Le Pen från Nationell Samling; tidigare Nationell Front. 2017 möttes hon och Emmanuel Macron i den avgörande omröstningen. Macron vann stort. Nationell Samling är Frankrikes stora arbetarparti. De traditionella partierna Socialisterna och Republikanerna har svårt att få ordning på saker och ting. Sex av de tolv kandidaterna kommer från vänstergrupper, övriga är höger i olika schatteringar och någon är grön. I opinionen leder Macron med ungefär 30 procent mot Le Pen på 15 procent.

Göran von Sydow talade om hur Macrons förändringsprogram står mot vänster- respektive högervarianter på "motstånd mot förändring". Vänstern är emot Macrons reformer av arbetslagar, skatter och migration. Högern är emot Macrons starka Europaprofil och mot migration. Högerns motstånd har betydligt större genomslag i befolkningen än vänsterns. Något socialdemokratiskt parti finns inte. Men det finns förstås socialdemokrater hos både Macron och Le Pen. Sedan Angela Merkel lämnat scenen och Ryssland gått in i Ukraina har Emmanuel Macron blivit allt tyngre i EU-politiken. Han vill ha ett EU som är "kapabelt", sa Göran von Sydow. Det låter bra tycker jag.