Annie Lööf är nog fräckast av dem alla

MP får nog bita i det sura äpplet. Eller lämna regeringen. Vilket självklart vore det bästa ur alla aspekter.

Stefan Löfven börjar bli van att bi omröstad. Här fångad på bild vid pressträffen då talmannen meddelade att han föreslår Löfven som statsminister. Leendet antyder en hälsosam distans till tumultet.

Stefan Löfven börjar bli van att bi omröstad. Här fångad på bild vid pressträffen då talmannen meddelade att han föreslår Löfven som statsminister. Leendet antyder en hälsosam distans till tumultet.

Foto: TT

Krönika2021-07-05 16:33
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På måndagseftermiddagen den 5 juli meddelade talman Andreas Norlén vid en pressträff att han vill att riksdagen ska ute Stefan Löfven (S) till statsminister. Voteringen ska äga rum på onsdag 7 juli. Det blir om jag har räknat rätt sjätte gången som Stefan Löfven är uppe till rakning sedan 2 oktober 2014 då han med endast 49 nejröster emot sig valdes till ny statsminister. (Sverige tillämpar negativ parlamentarism. För att "tolereras" av riksdagen tål en statsministerkandidat högst 174 nejröster. Några jaröster behövs i strikt formell mening inte.)

Efter valet 2018 blev det lite kärvare för Löfven. I september fick han 204 nejröster emot sig och fick avgå. I december samma år röstade 200 ledamöter nej till Löfven och han var således fortsatt avgången. I8 januari 2019 fick Löfven endast 153 nejröster emot sig och kunde återkomma som statsminister. Lyckan vände dock den 21 juni 2021 då 181 ledamöter enades om att inte ge Löfven fortsatt förtroende som statsminister. Och på onsdag 7 juli väntas han återigen bli vald eftersom oppositionen inte kan få ihop 175 nejröster. 

Formeln som gör det parlamentariska livet så knepigt för tillfället är att det finns en majoritet i riksdagen för att avsätta Stefan Löfven. Men det finns ingen majoritet för att ersätta Löfven med någon annan. Knepigheterna har drabbat Liberalerna hårt. Inför statsministeromröstningen på torsdag går rykten om att riksdagsgruppen kommer att spricka; några ledamöter kommer att trotsa gruppens beslut att rösta nej till Löfven. Då är det nog kaputt med partiet. Centerpartiets Annie Lööf är fräckast av alla. På måndagen samlade hon pressen för att berätta att det fanns ett utkast till överenskommelse mellan C och regeringen om att bland annat stärka äganderätten i skogen och liberalisera strandskyddet. "Vi står bakom överenskommelsen och kommer därför att släppa fram Löfven", sa Annie Lööf. Vilket fick regeringspartiet MP att gå i taket. Enligt MP fanns ingen överenskommelse om detta. MP får nog bita i det sura äpplet. Eller lämna regeringen. Vilket självklart vore det bästa ur alla aspekter. En socialdemokrati som inte bakbinds i frågor om elektricitet, skogen, invandringen och kriminalpolitiken skulle kunna göra så mycket bättre ifrån sig. Men det lär tyvärr inte ske. Löfven har kort sagt ett trefrontskrig att utkämpa där C vill ha sitt, V sitt och MP sitt. Och där S på onsdag vill utjämna till 3-3 i vunna och förlorade statsministeromröstningar.