Ann Linde tog första möjliga plan till Jerusalem

En lördag kväll i mitten av november 2019 så satt jag i en mer än fullsatt stor föreläsningssal i Stockholm och lyssnade på utrikesminister Ann Linde.

Krönika 22 oktober 2021 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vasst, behagligt och humoristiskt frågades Linde ut av proffsmoderatorn Sharon Jåma. Det var en härlig kväll på "Limmud" som är en stor mötesplats för judiskt lärande om bokstavligen allt mellan himmel och jord. Ann Lindes medverkan på Limmud genomfördes mot en fond av dåliga relationer mellan Israel och Sverige. Den första Löfvenregeringen 2104 erkände Palestina som en självständig stat vilket inte föll i god jord i Jerusalem. Den dåvarande utrikesministern Margot Wallström gjorde inte alltid saken bättre och hon - och därmed Sverige - blev portade från besök i och samverkan med den stormakt som lilla Israel faktiskt är. På Limmud i Stockholm 2019 kände jag mig stolt över Ann Linde. Hon smörade inte i onödan och hon duckade inte i onödan och hon visade prov på självmedvetenhet och osentimental humor som oförställt kändes väldigt judisk.

Hon fick stormande applåder från en i grunden kritisk publik när hon svarade på frågor om varför hon som handelsminister bar slöja under ett statsbesök i Iran 2017. Ann Linde svarade: "Vi vill tala med alla. Om priset för att tala med ledningen i Iran är att bära slöja så betalar jag gärna det priset. I den andra vågskålen låg nämligen möjligheten att direkt till ledningen framföra kritik mot fängslandet av flera namngivna fackföreningsledare. De flesta på den lista vi lämnade över har nu släppts. Det var definitivt värt en slöja", sa Ann Linde. 

Hon fick flera publikfrågor om erkännandet av Palestina. En person i publiken ville veta om hon ansåg att erkännandet av Palestina haft "någon betydelse i demokratisk mening?"

"Nej, det har det inte. Hamas inrättade en "islamistisk diktatur" i Gaza efter valet som Hamas vann 2006. Sedan dess har det inte hållits några val", sa Ann Linde. Men hon hävdade samtidigt det uppenbara: En tvåstatslösning kräver som minst två erkända stater.  Då, 2019, markerade Ann Linde en stark vilja för bättre relationer med Israel.

 "Blir jag inbjuden till Jerusalem så tar jag första bästa planet ner i morgon", sa Ann Linde. Och nu har det skett. Genom vad jag förstår enträgna och uthålliga diplomatiska insatser så har Sverige och Israel återigen funnit varandra. Ann Linde tog första bästa plan till Jerusalem. Vilket är strålande bra. Goda relationer med Israel är mycket viktigt för samhällsutvecklingen i Sverige.

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Politik

V rasar över statsministerns svar om kurdledare

V rasar över statsministerns svar om kurdledare
Politik

KD: Vården är ett ojämlikt postkodlotteri

KD: Vården är ett ojämlikt postkodlotteri

"För mig handlar politiken om vad vi lämnar efter oss"

"För mig handlar politiken om vad vi lämnar efter oss"
Politik

L satsar på kända kort i valmanifest

L satsar på kända kort i valmanifest

Widar Andersson: Magdalena Anderssons främsta tillgång är sig själv

Profilbild
Visa fler