Socialdemokraterna befäster sedan mer än 100 år sin roll som Sveriges största politiska parti. Det är en fantastisk bedrift som har få motstycken i världen. Det finns naturligtvis olika förklaringar till framgångarna. En viktig omständighet är i mina ögon att partiets långa regeringsperioder under det senaste seklet har liksom gjort Sverige och Socialdemokraterna till närmast utbytbara grepp. Det har legat osagt och osökt i korten att Socialdemokraterna är den part som talar för Sveriges bästa medan övriga partier talar för sina egna idéers bästa.
De borgerliga partierna har inte mer än fläckvis lyckats utmana Socialdemokraternas monopol på Sverige. Liberala och konservativa partier till höger har också under årens lopp hållit sig till en opinionsbildning som till stora delar har handlat om att sådant som EU, Nato och "marknaden" borde få större inflytande över Sverige. Vilket har bidragit och underlättat för sammansmältningen mellan Sverige och Socialdemokraterna.
På senare tid har som bekant Sverigedemokraterna stått för en kraftfull och ny sorts utmaning om vad som är bäst för Sverige. SD odlar ett slags nationalkonservatism som har många beröringspunkter med den socialdemokratiska hållningen. Skillnaden är dock att Socialdemokraterna sällan har behövt sätta ord på det nationella medan Sverigedemokraterna mer än gärna har satt ord på allt vad "Sverigevännerna" behöver och vill.
En annan skillnad från förr är förstås att både S och SD numera är anhängare av både EU och Nato. "Marknadens" inflytande över välfärden i Sverige är en kvardröjande och uppenbart viktig konflikt för Socialdemokraterna. Under sina framträdanden i Almedalen under onsdagen höjde Magdalena Andersson ett tidstypiskt svärd mot den populära Engelska skolans rättighet att undervisa på engelska. I svensk skola ska det vara svenska som gäller, var budskapet från Magdalena Andersson.
Kampen om Sverige tar sig således flera olika uttryck. Ulf Kristerssons regering ägnar sig i samverkan med SD åt de två största svenska problemen; den misskötta invandringen och den misslyckade social/kriminalpolitiken. Socialdemokraterna - undantaget vissa krumbukter - sluter klokt nog upp bakom regeringspolitiken. Vad som kommer därutöver återstår att se.
Magdalena Andersson talade om att skapa en "ny samhällsgemenskap." En sådan behövs om Sverige ska hålla samman. Men hur ska den växa fram? Magdalena Anderssons svar på den frågan kommer att vara avgörande för S chanser att återigen bli ett med Sverige.