Jimmie Åkesson leder och följer i politiken

Snart har två år gått av den mandatperiod som i oktober 2022 gav Sverige ett regeringsunderlag av ett slag som vi inte sett tidigare.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inledde 2024 års Almedalsvecka på tisdagsförmiddagen. Inför en ganska stor publik av partisympatisörer och nyfikna slog Åkesson fast att "vi leder och andra följer."

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inledde 2024 års Almedalsvecka på tisdagsförmiddagen. Inför en ganska stor publik av partisympatisörer och nyfikna slog Åkesson fast att "vi leder och andra följer."

Foto: Anders Wiklund/TT

Krönika2024-06-25 14:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna och de två små liberala och kristdemokratiska partierna bildade en regering som fick majoritet i riksdagen tack vare ett samarbete med Sverigedemokraterna. 

Vid elvatiden på tisdagsförmiddagen gav SD: s partiledare Jimmie Åkesson sin bild av hur samarbetet har gått. Han talade inför en stor publik från scenen i Almedalen i Visby. Med en slags samarbetsinriktad stöddighet konstaterade Åkesson att "vi leder och de andra följer." Vilket det ligger mycket i. Framförallt när det gäller invandringen och kriminaliteten förstås. 

Genom att envetet fokusera på de två stora problemen i det svenska samhället erövrade SD snabbt positionen som Sveriges växande parti. Både Moderaterna och Socialdemokraterna ägnade de första åren av ökat SD-inflytande i riksdagen åt att göra allt man kunde för att gå på tvärs mot alla SD: s uppfattningar. Vilket också innebar att man gick på tvärs mot många hyggliga och samhällsbärande medborgares uppfattningar.

Genom samarbetet med SD har Moderaterna erövrat en position där man har blivit lika stora eller lite större än Socialdemokraterna. Och skillnaderna i sak när det gäller kriminalitet och invandring mellan de tre stora partierna är numera försumbara. Så det är ingen tvekan om att Jimmie Åkesson har en klar poäng när han säger att "vi leder och de andra följer." 

Men det finns en annan och minst lika viktig del av myntet. Sverige är i grunden ett mycket bra samhälle. SD: s tillväxt och politiska inflytandekapital kommer också av att Åkesson och hans parti steg för steg har följt efter andra som har gått före i samhällsbygget. 

Sverigedemokraterna hade varit ett betydligt mycket mindre och oviktigare parti om man inte hade låtit sig inspireras av verkligheterna i allmänhet och av S och M i synnerhet. SD kommer från en mycket trång och ensidig världsbild där i stort sett allt utländska var dåligt per definition. Nu är partiet som bekant för både EU och Nato och man har gradvis tonat med den grova och ideologiska främlingsfientligheten. I sitt tal i Almedalen sa Åkesson på tisdagen att han var "övertygad" om att nästan alla svenskar vill "välkomna" alla de människor som kommit till Sverige; förutsatt att de var beredda att ta "steget in i Sverige" på allvar och lämna utanförskapets kulturer bakom sig. 

SD tar nu sikte på skolan. Där vill man, sa Åkesson, ta ledningen för ordning och reda och förnuft på samma sätt som inom kriminal- och invandringspolitiken. Vilket nog är ett logiskt val av ny sakfråga. Risken/möjligheten att andra partier initialt går på tvärs mot SD även i denna fråga är nämligen inte försumbar. 

Karta: Visby