Vid sin sida hade hon finansminister Mikael Damberg och elminister Khashayar Farmanbar. Elpriserna i södra Sverige har växt i betydelse så här mot slutet av valrörelsen. Oppositionspartierna har fått upp vittringen och kampanjar stenhårt. Problemet är otvetydigt stort och allvarligt och hotar privat-företag- och samhällsekonomin i Sverige och i många andra länder i Europa. Vid sidan av de faktiska förhållanden som råder så kokar valspurtluften även av rykten och överdrifter. Uppgifter om att vanliga löntagare bör förbereda sig på elräkningar om 40 000 kronor i månaden - det vill säga nästan dubbelt så mycket som många löntagare har i månadslön när skatten är dragen - blandas med rykten om att en vanlig pizza kommer att kosta runt 300 kronor på grund av elpriserna. För att nu bara ta några enstaka exempel ur högen.
Överdrifter och halvsanningar i en valspurt är förstås inget att bli upprörd över. För att ha en chans att höras i bruset och larmet så vill det till att spetsa till sitt budskap med alltmer häpnadsväckande siffror och påståenden.
Den socialdemokratiska sidan återanvänder för sin del till exempel en kampanj som var framgångsrik i valspurten 2010. Då anklagades regeringen Reinfeldt för att vilja tvinga alla cancersjuka människor att arbeta. I årets valspurt hävdas att "Ulf Kristersson vill stoppa sjukförsäkring till cancersjuka."Avsändare för budskapet är LO. Även om jag djupt ogillar den här sortens personangrepp - där det påstås att en enskild politiker drivs av en vilja att skada människor - så tror jag att Magdalena Andersson har det svårare med elpriserna än vad Ulf Kristersson har det med LO. Detta till trots att ingen - vad jag har hört och sett i vart fall - påstår att Magdalena Andersson gärna vill driva folk från hus och hem. Men elpriserna är mer på riktigt.
Mot bakgrunden av allt stök och bök och larm så var det viktigt att Magdalena Andersson och hennes statsråd uppträdde lugnt, sansat och förtroendeingivande på pressträffen. Att ha regeringsmakten ger möjligheten att ta konkreta initiativ tillsammans med övriga medlemmar i EU. Den svenska linjen är att EU ska hitta en modell för att frikoppla priset på gas - som rusar i Europa -från elpriserna. Frågan är redan uppe på bordet på bland tyskt initiativ. På fredag den 9 september ska saken diskuteras i EU. Vid sidan av det utlovade högkostnadsskyddet skulle en sådan EU-reform kunna dämpa elprishöjningarna rejält. Låt oss hoppas på det.