"Regeringen behöver leverera på ett antal områden under den här mandatperioden. Det är Socialdemokraternas enda chans att återvinna ett brett stöd hos LO-förbundens medlemmar", skriver styrelsen som består av samtliga medlemsförbunds ordföranden.
Av de fem kraven som LO ställer fram handlar det solklart tuffaste om pensionerna: "Pensionerna för vanligt folk behöver öka med flera tusen kronor i månaden", enligt LO-ledarna.
Jag säger inte emot. Men det är ett reformkrav som kostar oerhört mycket. Det kostar i form av förlängd arbetstid och i form av ökade statsbidrag och i form av högre pensionsavgifter vilket betyder mindre pengar i plånboken här och nu. En annan välkänd målkonflikt handlar om skillnaden i utfall mellan en som arbetat i hela sitt liv upp till dryga 67 års ålder och en person som inte arbetat en enda dag. En stor del av de politiska ansträngningarna har varit inriktade på att höja det maximala grundskyddet i pensionssystemet. Vilket har skapat en situation där skillnaderna mellan fullt arbete och inget arbete handlar om några få tusenlappar. När LO talar om "vanligt folk" utgår jag från att de avser "arbetande vanligt folk". Vilket betyder att skillnaderna i pension mellan att ha arbetat och inte ha arbetat kommer att öka om LO får genomslag för sin linje. Vilket förstås är en fullt rimlig utgångspunkt för en arbetarfacklig organisation. Men också ett krav som kommer att öka trycket på staten att kompensera de som inte arbetat för att på så sätt undvika en ökning av de så kallade "fattigpensionärerna" i samhället. Och ett, tu tre kan pensionssystemet återigen utvecklas till en gökunge i de offentliga finanserna. Vilket ju var vad som skulle undvikas när den stora omläggningen av pensionssystemet gjordes för cirka tjugo år sedan.
Hur som helst är det bra att LO lyfter upp pensionsfrågan. Pensionen är en avgörande trygghetsfråga för varje människa. Socialdemokratin ska självklart inte passa i sådana sammanhang.
För att "återvinna" förlorade S-väljare från SD - vilket ju är vad det handlar om fast det inte uttalas i artikeln krävs dock framförallt att S tydligt och klart och trovärdigt återgår till en mycket stram invandringspolitik. Att LO inte säger ett ord om detta utan istället slungar ur sig vänsterteser om "extrema privatiseringar och nedskärningar" tyder på att det allvarliga läget inte riktigt sjunkit in ens i den LO-fackliga delen av socialdemokratin.