Allt kan bli bättre om man är beredd att jobba hårt

Greta Thunberg och Zlatan Ibrahimovic är sannolikt de två mest globalt kända svenskarna just nu. Vilket förstås är kul och sporrande för Thunberg och Ibrahimovic.

Krönika 23 mars 2023 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Men det ger också tyngd åt berättelsen om Sverige som ett jämlikhetens och möjligheternas land. I en intervju med Expressen (2019) i samband med att tidningen utsåg henne till "Årets kvinna" sa Greta Thunberg som då var 16 år: "När jag började hos BUP blev jag utredd och diagnosticerad med Asperger, OCD (tvångssyndrom) och ”selektiv mutism”. Det sista betyder att jag bara pratar när jag tycker att det är nödvändigt, som nu. Jag fungerar lite annorlunda, är inte så bra på att socialisera och jag talar alltid sanning. Jag ser saker svartvitt och när jag brinner för något kan jag hålla på med det fokuserat, i evigheter. Dessutom blir jag trött av för många intryck." 

Greta Thunberg har tack vare/ trots dessa diagnoser och påfrestningar etablerat sig som en av världens mest kända klimataktivister. När FN: s klimatpanel IPCC tidigare i veckan släppte sin senaste rapport så var Thunbergs fördömanden av världens politiska ledare högt upp i globala nyhetsbyråers rapportering. Hon har verkligen tagit plats och är vad jag förstår en stor och god förebild för miljoner människor runt om i världen som kämpar med diverse sociala/psykologiska diagnoser och/eller klimatoro.

Zlatan Ibrahimovic är 41 år, lite drygt dubbelt så gammal som Greta Thunberg. Han växte upp under enkla förhållanden i Rosengård i Malmö och har bland annat berättat om avsaknaden av lagad mat hemma hos fadern och bråk inom familjen (wikipedia) Zlatan har som fotbollsspelare vunnit ligan vid tolv tillfällen med fem olika klubbar i fyra länder. Sveriges i särklass störste fotbollsspelare. Och han är ofta på tvärs mot det politiskt korrekta på ett uppfriskande sätt. I dagarna är Ibrahimovic i Sverige för att träna med landslaget inför kommande EM-kval. På pressträffen efter ett träningspass fick han frågan om vad han tyckte om fotbolls-VM i Qatar som han besökte under några dagar i december 2022. "Det var hur grymt som helst. Allt var tio poäng", sa Zlatan och utmanade därmed den i svensk media gängse synen på allt elände som Qatar bör förknippas med. Och väl medveten om att hans ord fick globala vingar genom nyhetsbyråerna. Zlatan är och har under ett par decennier varit en stor idol för miljoner fotbollsungdomar runt om i världen. Greta Thunberg från BUP och Zlatan Ibrahimovic från Rosengård sätter en småkaxig bild av Sverige: Allt kan bli bättre och alla duger om man är beredd att jobba hårt. 

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa