Allt började när regalskeppet Vasa förliste

Då fick det vara nog. Kungen skulle inte längre lägga sig i sådant som han inte begrep.

Regalskeppet Vasa sjönk på sin jungfruresa i augusti 1628. Enligt Anders Jonsson var det en utlösande händelse för bygget av det nya Sverige som vi fortfarande verkar och lever i.

Regalskeppet Vasa sjönk på sin jungfruresa i augusti 1628. Enligt Anders Jonsson var det en utlösande händelse för bygget av det nya Sverige som vi fortfarande verkar och lever i.

Foto: Jan Collsiöö

Krönika2020-03-21 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur har Sverige hanterat coronaviruset jämfört med andra länder? Är vi senfärdiga eller är länder som Spanien och Frankrike som nu spärrar in sina medborgare i hemmen hysteriska? Varför stänger Norge och Danmark gränserna, men inte Sverige?
De frågorna blir allt hetare i takt med att pandemin tar fart även i Sverige. Vem som gjort mest rätt lär vi inte få veta förrän covid-19 klingat av och utvärderingar kan göras i lugn och ro.
Men en sak är glasklar redan nu. Förklaringen till att hanteringen i Sverige är annorlunda än i många andra länder ligger i vår historia av självständiga myndigheter.
I korthet började det med att regalskeppet Vasa kapsejsade så fort hon sjösattes. Då fick det vara nog. Kungen skulle inte längre lägga sig i sådant som han inte begrep, exempelvis att bygga krigsfartyg. De skulle beställas och konstrueras av experter. Den myndighet som idag heter FMV (Försvarets materielverk) bildades. 
Den myndigheten blev en av flera som bildades under de mer än 40 år som rikskansler Axel Oxenstierna byggde upp den svenska statsförvaltningen. Det var då som Sverige delades in i län, de regioner som nu har huvudansvaret för att ta hand om en viruspandemi.


Sverige har sedan 1600-talet självständiga myndigheter och ett starkt lokalt och regionalt självstyre. Detta till skillnad från exempelvis Frankrike som styrs från Paris. Men även Norge och Danmark är väsentligt annorlunda med myndigheter som inte alls har samma fristående ställning från regeringen som i Sverige.


Det kan naturligtvis både ha sina för- och nackdelar. Möjligen blir Sverige mer tungfotat i kristider, å andra sidan blir det lättare för politikerna att stå emot populistiska strömningar. De kan hänvisa till den expertis som är tillsatt för att sköta just katastrofer som en viruspandemi.
Just nu personifieras den svenska modellen av statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten. I andra länder stängs barer, restauranger, kyrkor och moskéer. Men inte i Sverige, inte förrän Anders Tegnell säger att regeringen bör göra det. 
Alla regeringsbeslut utgår från vad expertmyndigheterna råder oss till, slår statsminister Stefan Löfven fast. Det spelar ingen roll hur mycket det än stormas i sociala medier. Eller för den delen i gammelmedia där DN:s chefredaktör Peter Wolodarski fått mest uppmärksamhet för sin kritik av regeringens senfärdighet.
Det känns ganska skönt att samtliga politiker än så länge håller sig till expertisen. Tack för det Axel Oxenstierna!

Karta: Vasamuseet