Allt annat än höga skadestånd är en rättsskandal

En morgon tidigare i veckan blev jag uppringd av Janne Karlsson i Butbro.

Krönika 24 april 2022 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Han ville som många andra tala om de våldsamma upploppen som präglade Norrköping, Linköping, Örebro, Stockholm och Malmö under påskhelgen. Han sa till mig att jag borde skriva i tidningen om att "Janne Karlsson i Butbro ringt och frågat om vem och vilka som kommer att stå för alla de miljoner kronor som skadegörelsen och våldet kostade?" Det är en viktig fråga som behöver bra svar. Därför skriver jag om det i tidningen.Polisbilar och bussar som eldades upp, skolor och andra kommunala lokaler som vandaliserats med eld och stenar och raketer och poliser som skadats; allt detta och mer därtill har orsakat skatte- och försäkringskollektivet stora kostnader; rädslan och skräcken och vreden oräknad. Janne Karlssons fråga är om de förövare som kommer att dömas för vad de gjort vid upploppen i Norrköping också kommer att dömas att betala skadestånd för de kostnader de orsakat? Eller smetas allt ut på kollektivet - ännu några höjningar av försäkringspremien och ännu fler sunkiga miljöer i vissa bostadsområden?

De senaste stora och jämförbara kravallerna inträffade vid EU: s toppmöte i Göteborg den 14-16 juni 2001. Jag har inte läst allt i det rättsliga efterspelet till de våldsamma upploppen och attackerna på polis och allmän/privat egendom som en stor mobb av aktivister gjorde sig skyldiga till den gången. Däremot har jag skummat och scannat många sidor och jag har talat med flera sakkunniga; utan att för den sakens skulle bli särskilt mycket klokare. Juridik är en självständig utlöpare av politik och skall så vara. Samhällen där juridik och politik lever i symbios är inte några bra samhällen ur frihetliga och demokratiska perspektiv. Med detta väl sagt är det heller ingen munter läsning att ta till sig "Fråga om påföljdsval och straffmätning för våldsamt upplopp" som jag tar del av på lagen.nu 

En ledargestalt i upploppen i Göteborg för drygt tjugo år sedan döms, när ärendet traskat hela vägen till Högsta domstolen till endast fyra månaders fängelse. Tingrättens dom var 24 månaders fängelse. Skadestånden är löjligt låga; några tusenlappar; det är det hela.

Saker och ting är förhoppningsvis mycket bättre nu. Allt finns på film i hundratals mobiler. Nyhetsbyråer som TT har bilder på förövare. Ungdomsrabatterna för grova brott är väl borta? Den som i avsikt att döda poliser och skada poliser kastar sten och eldar vilt omkring sig kan väl inte - likt 2001 - kasta över räkningen på skattebetalarna och försäkringskollektivet? Det vill jag svara Janne Karlsson i Butbro. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa