Alliansen får nog svårt att blanda sig i leken

SVT Novus senaste opinionsundersökning (torsdagen 12/11) är intressant i så måtto att den visar på det jämna läget mellan de regeringsalternativ som vi för tillfället diskuterar.

Annie Lööf är partiledare för Centerpartiet och sannolikt en nyckelaktör även vid nästa regeringsbildning.

Annie Lööf är partiledare för Centerpartiet och sannolikt en nyckelaktör även vid nästa regeringsbildning.

Foto: Henrik Montgomery

Krönika2020-11-13 05:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den enda – som det heter – statistiskt säkerställda förändringen från den förra SVT Novusmätningen är en nedgång för Miljöpartiet. MP halkar återigen ner under spärren för att bli invald i riksdagen. Där nere i källaren har MP sällskap med Liberalerna som inte når mer än 2, 7 procent i denna mätning. Miljöpartiet och Liberalerna ingår ju båda två i Januariavtalssfären. Skulle SVT Novus senaste opinionsundersökning också bli ett valresultat så torde moderatledaren Ulf Kristersson kunna väljas till statsminister med stöd av KD och SD. Sannolikt är det dock cirka 22 månader kvar till nästa riksdagsval; mycket kan hända och mycket kommer antagligen att hända. Två partier som förmodligen kommer att ha stora möjligheter att påverka kommande regeringsbildningar är Vänsterpartiet och Centerpartiet. Båda partierna ligger strax under/över 10 procent. Kommer V under sin nya ledare Nooshi Dadgostar bryta V: s mer än hundraåriga utanförskap och våga ta regeringsansvar? Kommer C under sin rutinerade partiledare Annie Lööf i så fall att hellre välja samarbete med V och S än med M och SD? Både V och SD har ju av Centerpartiet utpekats som ”ytterkantspartier” som C inte kan tänka sig att stödja. 

Under torsdagen anordnade den borgerliga tankesmedjan Timbro en konferens på temat ”Tillväxt, borgerlig samverkan och frihetlig renässans.” Timbro har haft stor betydelse för den borgerliga samverkan som kom till uttryck i det tidigare och tämligen framgångsrika samarbetet i Alliansregeringen. Möjligen har Timbro – inte minst under sin mycket snart tillträdande nye vd Benjamin Dousa – kvar sina samverkanstriggande förmågor på den borgerliga kanten? Hur som helst så medverkade alla fyra partiledare från allianspartierna på Timbros konferens. Jag hängde i en hörlur och lyssnade på talen under det digitala mötet. Utan att gå in på några detaljer – vilket partiledarna också undvek i det stora hela – så kan man säga att Moderaterna träder fram som det mer ”pragmatiska samlingspartiet”. Kristdemokraterna är det ”mycket borgerliga partiet” medan Liberalerna tonar fram som det ”allmänborgerliga resonemangspartiet”. Centerpartiet är det ”liberala partiet” som kan samarbeta med ”höger och vänster” i politiken. Osvuret är bäst. Men Dousa på Timbro får nog plocka fram sin mest övertygande magi om Alliansen ska blanda sig i regeringsalternativleken på ett trovärdigt sätt. 

Benjamin Dousa avgår om några dagar som ordförande för moderaternas ungdomsförbund MUF för att istället bli vd på tankesmedjan Timbro med ett långt förflutet i disciplinen borgerlig samverkan.
Benjamin Dousa avgår om några dagar som ordförande för moderaternas ungdomsförbund MUF för att istället bli vd på tankesmedjan Timbro med ett långt förflutet i disciplinen borgerlig samverkan.