Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Alla vill ha euro och högern och vänstern byter plats

När valrörelsen inför EU-valet den 9 juni kommer igång på allvar så kan striden om de 21 platserna i EU-parlamentet komma att utkämpas utifrån kraftigt förändrade förutsättningar.

Vänsterns partiledare Nooshi Dadgostar syns här tillsammans med Norrköpingsvänsterns gruppledare Nicklas Lundström. Stödet för EU växer nu kraftigt bland V: s väljare. Kommer det att synas i valrörelsen?

Vänsterns partiledare Nooshi Dadgostar syns här tillsammans med Norrköpingsvänsterns gruppledare Nicklas Lundström. Stödet för EU växer nu kraftigt bland V: s väljare. Kommer det att synas i valrörelsen?

Foto: Agnes Stuber

Krönika2024-03-23 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För trettio år sedan folkomröstade vi om medlemskapet i EU. Då var de väljare som beskrev sig om "klart" till höger och "något" till höger de överlägset mest positiva till medlemskapet. Ungefär två tredjedelar av dessa väljare var då i huvudsak för ett svenskt medlemskap. Bland de väljare som stod klart eller något till vänster var stödet för EU betydligt mer svalt. Endast lite drygt en femtedel av de vänsterlutande väljarna var i huvudsak för medlemskapet. 

Tidigare i veckan hade institutet för samhälle, opinion och media (SOM) på Göteborgs universitet sin årliga dag för presentationer av några av de undersökningar som institutet genomfört under 2023. Jag var där.

Markus Johansson vid den statsvetenskapliga institutionen redogjorde för hur svenskarna ser på EU. Han beskrev det som om höger- och vänstersidan i EU-opinionen nu har mötts på ungefär lika höga höjder och medan vänsterväljarnas stöd för medlemskapet fortsätter att öka så minskar det raskt i de högra väljarleden. 

När trenden mäts utifrån väljarnas partisympatier så blir omvandlingen än mer märkbar. Det är faktiskt endast Vänsterpartiet som ökar sin andel av väljare som i jämförelse med SOM-undersökningen 2022 i huvudsak är positiva till svenskt medlemskap i EU. 61 procent av V: s väljare (54 procent 2022) är nu positiva, Alla andra partier backar. För SD: s och KD: s väljare handlar det om stora ras. Socialdemokraterna och Moderaterna står i princip stilla, de tappar några få procentenheter. 

Det här skiftet - de mer till höger skyr alltmer EU medan de mer till vänster vill ha EU - är väl förmodligen ett av många uttryck för ett slags amerikanisering av politiken. Vi påverkas alltid av USA: s samhälle och politik. Högern tar till sig av den misstro mot etablissemanget som strömmar ut från Republikanerna medan vänstern träder till etablissemangets försvar på något sätt. 

När det gäller frågan om att införa euron i Sverige så ökar stödet i alla väljargrupper. I hela samhället har stödet nästan fördubblats på ett år. I partier som SD och MP har andelen som tycker det är ett "bra förslag" att införa euron mer än fördubblats. Liberalerna får kanske konkurrens i valrörelsen om rollen som det stora europartiet? Och hur ska högern hantera raset i stödet för EU? Det här kan bli ett spännande och oväntat viktigt val!