Alexander Stubb kommer att göra nytta för demokratin

Alexander Stubb valdes på söndagen till president i Finland. Finländarna har visat ovanligt stort intresse för valet.

Vinnaren Alexander Stubb och förloraren Pekka Haavisto sida vid sida efter att väljarna sagt sitt i det finska presidentvalets andra omgång. Valet blev en jämn historia. Finland är bra rustat för de prövningar som väntar.

Vinnaren Alexander Stubb och förloraren Pekka Haavisto sida vid sida efter att väljarna sagt sitt i det finska presidentvalets andra omgång. Valet blev en jämn historia. Finland är bra rustat för de prövningar som väntar.

Foto: Sergei Grits

Krönika2024-02-13 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det verkar finnas ett sug efter en stadig person som står upp för det allmänna lite mer resolut och stadigt än vad parlamentarismen alltid förmår. Framförallt Alexander Stubb men även presidentvalets förlorare Pekka Haavisto har egenskaper som man kan förknippa med en stadig och upplyst demokratisk elit. 

Att tjänstgöra som president i Finland kan bli en rejäl prövning de kommande åren. Finland är i ett utsatt läge med sitt grannskap och sin 1340 kilometer långa landgräns med Ryssland. Alexander Stubb kan nog räkna med att behöva hantera provokationer och hot från Rysslands sida. Som president är hans huvudsakliga uppdrag och ansvar just utrikespolitiken och Nato. 

I det darriga och avvaktande läge världspolitiken befinner sig i är det rimligt att anta att Putins regim gärna skruvar upp nivån på sina hot mot grannländer som Finland. Under helgen gjorde den mycket trolige presidentkandidaten Donald Trump i USA spektakulära uttalanden om Ryssland och USA: s allierade Natomedlemmar i Europa. 

Ryssland kan få göra vad "fan de vill" med Natoländer i Europa som inte "betalat sina räkningar", sa Donald Trump. USA skulle inte komma till deras hjälp, sa Trump. Han hämtar hem sina poänger på ett vidrigt sätt. Men självklart måste alla Natoländer i Europa skärpa sig och finansiera Europas del av Nato på ett bättre sätt än tidigare. 

Att sitta snålt stilla på rumpan och räkna med att USA skickar sina stridskrafter över Atlanten; det kommer inte att fungera här framöver. 

Trumps utfall mot EU/Europa är sannolikt ljuv musik för makthavarna i Moskva. Ryssland kan sporras till allt grövre hot och provokationer även mot små Natoländer vid deras gränser. Det struntar Trump i.

Janerik Larsson skriver på SvD: s ledarsida (10 februari) om Trumps framgångsrika budskap om att "They’re coming after you – and I’m just standing in their way.” (”Dom är ute efter er och jag står bara i vägen för dem.”). "Dom" är "makteliten" i USA. Och för varje nytt åtal och för varje nytt försök att stänga ute Trump från valet i höst så ökar hans stöd bland väljarna. 

Demokratier behöver kort sagt vettiga eliter med folktycke och försiktighet. Sådana eliter som förmår att mobilisera och att söka stöd utan att likt Trump och Putin framställa sig som elitistiska och grovt populistiska envåldshärskare som "förföljs av liberala makteliter."  Finland och Nato är att gratulera. Alexander Stubb kommer att göra nytta för demokratin.