De behöver omvårdnad med kontinuitet och av hög klass, trygg läkemedelshantering och en värdig värd i livets slutskede. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) arbetar med en stor nationell tillsyn mot samtliga kommuner som bedriver SÄBO i kommunal regi. Totalt har IVO granskat ett urval av hälso- och sjukvårdsjournaler från 1905 boenden. IVO: s sammanfattande slutsats är att "det finns allvarliga patientsäkerhetsrisker i äldreomsorgen med tanke på hur verksamheten är organiserad och givet de tydliga kompetensbrister som finns, inte minst när det gäller kunskaper i svenska."
IVO konstaterar också att tidigare inspektioner och rapporter om brister i äldreomsorgen inte har fått särskilt stora effekter. Detta accepterar inte Inspektionen. Ovanligt tydligt för att vara en statlig myndighet skriver IVO att man "avser att driva tillsynen långsiktigt till dess att tillräckliga effekter för patienterna kan konstateras."
En stor del av problemen inom äldreomsorgen bottnar i brist på kompetenta medarbetare. Några citat ur IVO: s redovisning: "Drygt 7 av 10 närstående till patienter på SÄBO upplever att vård-och omsorgspersonalen inte förstår vad de säger på grund av bristande språkkunskaper. Nästan 9 av 10 sjuksköterskor uppger att det finns patientsäkerhetsrisker kopplat till vård- och omsorgspersonalens kunskaper i svenska på ett sätt som påverkar patienterna i måttlig eller hög grad. I all hälso- och sjukvård är det viktigt att personalen kan ge och ta emot instruktioner. (--) Det är en stor patientsäkerhetsrisk att vård- och omsorgspersonal (--) inte har tillräckliga kunskaper i svenska och därför inte förstår instruktionen från en sjuksköterska."
Det offentliga åtagandet inom äldreomsorgen är mycket stort. Åldrandets sjukdomar i allmänhet och vården i livets slutskede i synnerhet är i sig själva komplicerade och sammansatta processer med stora förekomster av fysiskt och psykiskt obehag och/eller lidande. Vården och omsorgen av äldre utgör därför kvalificerade verksamheter som kräver gedigna kunskaper, stor förståelse och uthållighet. Det är inte hållbart att kommunerna i stor utsträckning bedriver sina äldreomsorgsverksamheter med för uppgiften okvalificerade medarbetare. Här måste till grundläggande utbildningsreformer och verksamhetsförbättringar när det gäller arbetsmiljö och arbetsvillkor. Alla högstämda politikerord om "omsorgen om de sköra och svaga" behöver kort sagt betydligt bättre verklighetsförankring än idag.