Ta ett djupt andetag och sov lite på saker och ting

Det känns som att det är ganska så lagom för riksdagen att stänga butiken för vårsäsongen idag onsdag.

Krönika 14 juni 2022 19:00
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det har varit den stökigaste och bråkigaste mandatperioden på länge. Misstroenden, regeringsavhopp, politiska vildar, grisar, Trump- och Hitlerliknelser, krig, pandemi och mordrekord har omgett politiken. Humöret och omdömet riskerar nu att tappas i de avslutande konflikterna om vårändringsbudgeten.

 Under ytan pågår förvisso tämligen dramatiska skeenden som kan komma att få stor betydelse för regeringsbildningen efter valet. Centerpartiet rör sig alltmer bestämt mot S-lägret. Under den heta konflikten om vilket pensionsförslag - SD: s eller V: s - som ska antas av riksdagen denna sista dag har Centerpartiet passerat en av sina egna röda linjer och gett sig in i en minst sagt förhandlingsnära relation med Vänsterpartiet. Vilket givetvis är ett klokt beslut av Annie Lööf och Centerpartiet. Av broarna till "Ulfs sida" återstår i stort sett bara aska. Ska Centerpartiet ha något viktigt att göra i svensk politik under den kommande mandatperioden så kommer det därför att göras tillsammans med S Och i den kretsen ingår också V. Det är bara som det är med den saken. 

Under ytan av larmet och stöket i riksdagen håller Johan Pehrson på att väcka upp Liberalerna från det döda. Medan Miljöpartiet fortfarande ligger kvar i frysen. Skulle detta hålla i sig ända fram till valet i september så är det givetvis en framgångsfaktor för det moderata blocket där L numera ingår. Pehrson mötte Annie Lööf i Aktuelltstudion en kväll tidigare i veckan. Rätt så elegant men med grova ord hävdade Pehrson att "Annie Lööf sminkar en gris fem i tolv."

Detta var en återanvändning av försvarsminister Peter Hultqvists omdöme om Sverigedemokraterna. Den 21 januari i år publicerades Hultqvists krönika i Dala-Demokraten där han hävdade att SD är ett parti som Kristersson och Busch inte kommer klara av att tämja: ”Hur mycket man än sminkar en gris så är det fortfarande en gris”. Lööfs huvudmission under mandatperioden har ju varit att hålla "ytterkantspartierna" V och SD borta från allt inflytande. Det har väl gått sådär. Nu "fem i tolv" vill C närma sig V för att sminka ännu en "gris"; det är Pehrsons poäng.  Svinhugg går (även indirekt) igen; det skulle man kunna säga. 

Hur som helst. Är Magdalena Andersson intresserad så kan ett lagbygge nu ta sin början även på S-sidan. Men partierna behöver nog nu mest av allt ta ett djupt andetag och sova på saker och ting innan tonläget blir för grisigt.

 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Karin Jonsson: "Originalet är bättre än kopian"

Karin Jonsson: "Originalet är bättre än kopian"

KD startar bondeförbund – vill "fylla luckan" efter C

KD startar bondeförbund – vill "fylla luckan" efter C

Moderaternas hopp inför valet i höst: Missnöjda Socialdemokrater

Moderaternas hopp inför valet i höst: Missnöjda Socialdemokrater

M-ledarens jakt efter en bättre skola och byggmark • Misstänktes vara terrorist på 70-talet • Fokus på skolan och mer mark att bygga på

M-ledarens jakt efter en bättre skola och byggmark • Misstänktes vara terrorist på 70-talet • Fokus på skolan och mer mark att bygga på

Malin Perk: När slår den stora bitterheten till?

Profilbild
Visa fler