Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vilka är (L)?

OBESLUTSAMMA. Oavsett om Jan Björklund eller Birgitta Ohlsson leder Liberalerna i höst, borde de kliva in i mitten.

OBESLUTSAMMA. Oavsett om Jan Björklund eller Birgitta Ohlsson leder Liberalerna i höst, borde de kliva in i mitten.

Foto: Thomas Johansson/TT

FOLKBLADET LEDARE2017-07-21 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Liberalernas partiledare Jan Björklund avslöjade häromåret att de hade en intern böteskassa på partikansliet, där var och en som råkade använda partiets gamla namn Folkpartiet var tvungen att lägga ner en slant. Det var roligt, men det är inte heller särskilt överraskande att de inte vet vad partiet heter, när de knappt tycks veta vad det är.

Faktum är att det kanske aldrig någonsin har funnits ett så öppet läge för ett sant liberalt parti i svensk politik. Med en regering som i alla fall delvis pressas vänsterut av samarbetet med vänsterpartiet, en höger som är på god väg att köra i diket och ett miljöparti som åderlåts på väljare i oroande takt har den politiska mitten plötsligt blivit tom.

I den svenska politiken finns en god portion väljare som vill ha progressiva värderingar, ett sammanhållet men företagsvänligt samhälle; de är varken riktigt höger eller vänster, och känner sig inte riktigt hemma i blockpolitikens värld.

Det borde vara goda tider för ett parti som kallar sig för Liberalerna – men i stället har showen helt och hållit stulits av Centerpartiet, vars kosmetiska miljöengagemang, programmatiska nyliberalism och beröringsskräck för samarbete över blockgränserna egentligen borde diskvalificera dem från en central roll i svensk politik.

Efter att i tio år ha framställt sig som ett högerparti, med hårda tag i skolan som paradnummer, har liberalerna i opposition famlat efter definierande frågor. Är det försvaret eller är det energifrågan som utmärker dem? Det vet de inte själva – och om partiet just nu är inblandat i en ledarstrid är det inte konstigt; de behöver en ny riktning, men kan inte komma överens om vilken.

Låt oss ge dem ett vänligt råd: Det finns just nu ett unikt läge för ett verkligt liberalt parti i svensk politik. Ett parti som är pragmatiskt utan att kompromissa med sina värderingar, som kan kliva in som vågmästare mellan de båda blocken och definiera framtiden för svensk politik. Varför inte ta chansen, kasta av sig alliansspöket och ställa sig i mitten av svensk politik? Det skulle både Liberalerna och Sverige vinna på.

FOLKBLADET LEDARE