Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bo Lundgren vann inga val

Förleds inte av Bo Lundgrens ord om att det nya är precis som det gamla. Så är det inte. För den socialdemokrat som vill få rätt och vinna val krävs att varje tid har sin egen variant av socialdemokrati.

Bo Lundgren rådde aldrig på Göran Persson. Men det gjorde Fredrik Reinfeldt.

Bo Lundgren rådde aldrig på Göran Persson. Men det gjorde Fredrik Reinfeldt.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

FOLKBLADET LEDARE2013-10-16 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bo Lundgren var partiledare för Moderaterna under fyra år fram till 2003. Lyckosammare partiledare har setts. Bättre gick det under de följande 10 åren. Då arbetade Bo Lundgren som chef på statens Riksgäldskontor. Nu är Lundgren konsult och en fri man som utan hänsyn till vare sig partiet eller till ämbetsmannaansvaret kan säga vad han vill. Vilket han gjorde i en intervju med Dagens Nyheter i går.

Enligt Bo Lundgren är det ingen större skillnad mellan gamla och nya moderater. Intervjun har ett innehåll som gör det möjligt för DN att sätta rubriken "Reinfeldt har genomfört min politik" över artikeln.

Det är en sanning med viss modifikation. 2002 gick Moderaterna under Lundgrens ledarskap till val på att sänka skatterna med 130 miljarder kronor. Valresultatet 2002 blev ett av partiets sämsta någonsin. Fredrik Reinfeldts två regeringar kommer att ha sänkt skatterna med 138.6 miljarder kronor när den 8: e budgeten börjar gälla på nyåret 2014. I så motto har Bo Lundgren rätt. Under de senaste 8 åren har skatterna sänkts i ungefär samma omfattning som vad Lundgren ville göra 2002.

Däremot är det naturligtvis en himmelsvid skillnad mellan att supertorska i ett val och att vinna två val med för M superhöga andelar av rösterna.

Politik blir ju liksom inte på riktigt förrän den genomförs. Att "ha rätt" väger lätt som en fjäder i jämförelse med det stentunga att "få rätt". Den som enligt väljarna har rätt, den får bilda regering. Därvidlag är det få likheter mellan gamla och nya M.

Bo Lundgren levde visserligen i gränslandet mellan det gamla och nya. Innan han avgick 2003 tog han initiativ som vittnar om insikter om behovet av förnyelse och förändring. Så var det. Men med detta väl sagt är det att faktum att Lundgren går till historien som en traditionell moderatledare som aldrig vann ett val och som aldrig fick bilda regering. Medan Reinfeldt redan har gått till historien som den moderatledare som suttit längst vid makten.

När nya Moderaterna lanserades och den borgerliga Alliansen bildades insåg inte socialdemokratin faran. På valnatten 2006 skrev jag på Folkbladets ledarsida: "S låg kvar alltför länge i sin gamla argumentation där de vevade budskapet om att det var "samma gamla höger" som stod för motståndet. Så var det inte. De nya moderaterna står för något annat än de gamla. Fortfarande höger, javisst. Men det är en modern, nytänkande och pragmatisk höger som nu har kopplat greppet om verklighetsbeskrivningen i Sverige."

Socialdemokratin är nu på god väg att resa sig efter sju svåra år. Av flera mätningar att döma sker en omsvängning där alltfler medborgare ger S rätt i tunga frågor om arbete/arbetslöshet, skola/utbildning/sjukvård och partiet åtnjuter även ett växande förtroende när det gäller förmågan att sköta Sveriges ekonomi på ett tillförlitligt sätt.

Fortsätt så. Förleds inte av Bo Lundgrens ord om att det nya är precis som det gamla. Så är det inte. Den socialdemokrat som vill få rätt och vinna val behöver inse att varje tid har sin egen variant av socialdemokrati.

Läs mer om