Pokémon Go får oss att fånga låtsasmonster med hjälp av mobilkameran. Allt ser ut som vanligt. Men i kamerabilden ser vi färgglada figurer inlagda som om de fanns på riktigt. Ljuset når våra ögon och manipuleras så att de grafiska Pokémon Go-monstren ser ut att befinna sig i den verkliga världen. Microsoft och Google har investerat miljardbelopp i augmented reality (AR). En teknik som går ut på att virtuella objekt uppträder i den verkliga världen genom exempelvis en mobilskärm. Pokémon Go är utvecklat av Googleavknoppningen Niantic och ges ut av den japanska speljätten Nitendo.
Monstren är typiska exempel på hur vår verklighetsuppfattning kan påverkas och förändras. Frågan är om vi blir mer verklighetstillvända av den nya AR-tekniken, vars syfte är att förstärka vår verklighetsbild, eller om vi tvärtom blir verklighetsfrånvända av den? Oavsett om själva spelandet är en verklighetsflykt eller ej växer det globala mobilspelets popularitet exponentiellt.
Filosofen Platon hävdar att det vi upplever av verkligheten med våra sinnen bara är ofullständiga skuggbilder. Frågan är då om tekniken bakom den så kallade förstärkta verkligheten, det vill säga mixen av virtuellt och verkligt, ger en sann verklighetsupplevelse? AR-tekniken kan användas till mycket annat än att fånga låtsasmonster. GPS:en i bilen skulle exempelvis kunna rita pilar direkt på vägbanan så att man inte behöver ta ögonen från vägen när man kör.
Det framtida verklighetsperspektivet ger oss bilden av en värld med stora utmaningar och hot vad gäller klimatförändringar och olösta storkonflikter.
Det finns en risk att den snabba digitala spelutvecklingen får oss att fly till en värld där vi går omkring med hjälmliknande virtuella glasögon och fångar låtsasmonster i en mobilkamera. Ett slags skygglappar som blockerar vårt yttre synfält, och får oss att lägga för mycket tid på det inre synfältets spelglada bildskärm.