Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utan rättvisa när kulor viner ute på gatan

Socialdemokraterna har det tufft i opinionsmätningarna.

Katarina Barrling borrar sig ner i frågorna om välfärd, rättvisa och jämlikhet på ett ögonöppnande sätt. Som Socialdemokraterna gärna borde titta på.

Katarina Barrling borrar sig ner i frågorna om välfärd, rättvisa och jämlikhet på ett ögonöppnande sätt. Som Socialdemokraterna gärna borde titta på.

Foto: Axess

Ledare2020-01-31 05:18
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Procenttalen varierar något i de olika instituten men ett samstämmigt budskap är att partiet har förlorat flera procentenheter sedan valet 2018; då S som bekant landade på ett historiskt lågt valresultat. Ett valresultat som emellertid, tack vare borgerlig kortslutning, möjliggjorde bildandet av ännu en koalitionsregering med fyraprocentspartiet MP.

När siffrorna nu fortsätter falla så är de genomgående kraven och tipsen från S närstående skribenter att staten behöver gå in med "stora satsningar på välfärden." Utropen om "Mera välfärd nu" är tämligen ospecificerade och ostrukturerade. Känns mer som ryggmärgsreflexer eller mantran än som genomtänkta svar på samtidens frågor. Inget ont om välfärd naturligtvis - den generösa och folksammanhållande välfärdsstaten som skapar mer rättvisa livsvillkor är ju trots allt vad socialdemokrati handlar om. Men hur och på vilka sätt biter "mera välfärd" på samhällsproblemen här och nu? Den frågan är sällan med i resonemangen.

Katarina Barrling är docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet och kolumnist i Svenska Dagbladet. I en kolumn om just välfärd och rättvisa (30 januari) borrar hon ner sig i problemen på ett särpräglat och klargörande sätt. Den klassiska dispyten mellan högern och vänstern om hur mycket staten av rättviseskäl ska lägga sig i folks liv; den är numera "mer komplicerad", skriver Barrling.

Tidigare kunde både höger och vänster "kosta på sig lyxen att ta staten för given."  Så är det inte längre "Ett skäl är den allt grövre våldsbrottslighet som staten har svårt att bemästra. Därmed hotas statens auktoritet som sådan, liksom dess förmåga att verka för social rättvisa", skriver Katarina Barrling. 

Den "hänsynslösa brottsligheten" slår hårdast mot "samhällets mindre bemedlade". Så är det. Ju närmare gatan man lever desto mer oskyddad är man när kulorna viner och bomberna smäller. 

"Den ojämlikheten påverkar rättvisan minst lika mycket som vilken tillgång medborgarna har till god vård eller fungerande skola", skriver Barrling. 

Vänstern - dit dessvärre de flesta S-skribenter måste räknas - blir dock svaret skyldig i dessa rättvisefrågor. "Mera välfärd" ställs nämligen rutinmässigt mot sådant som poliser, straff, övervakning, kontroll, utvisning och restriktiv invandring. 

"Mera välfärd" behöver kort sagt fyllas på med nytt innehåll om det ska rå på samtidens växande orättvisor och ojämlikheter.  Det är just det som folk känner och det är just där som socialdemokratin slirar. Därför faller procenten. 

Karta: Uppsala universitet