Trumpismen kommer att leva länge än

Tidigare i veckan hade jag tillfälle att lyssna på och diskutera med Gustaf Reinfeldt när han talade på ett möte som Östsvenska Handelskammaren bjöd in till.

Gustaf Reinfeldt gästade Östsvenska Handelskammaren i Norrköping i måndags. Folkbladets Widar Andersson var med på ett hörn.

Gustaf Reinfeldt gästade Östsvenska Handelskammaren i Norrköping i måndags. Folkbladets Widar Andersson var med på ett hörn.

Foto: Ulrika Andåker

Ledare2020-11-04 05:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ämnet för mötet var president- och kongressvalet i USA - som vi nu kanske vet hur det gick? Gustaf Reinfeldt talade utifrån studieresor han nyligen gjort i den amerikanska valrörelsen.

Gustaf Reinfeldt är ung men genom uppväxtmiljö och egen talang är han väl bevandrad i politikens händelser och strömningar. Val i USA fungerar som ett slags flugpapper för "politiska nördar" - sagt utan minsta ringaktning, tvärtom! - som kan allt om historiska valresultat, valsystemets undantag och klurigheter och som har koll på senatorer och guvernörer ute i de olika delstaterna. Det är lätt att förstå hur och att människor fascineras. USA är en mäktig demokrati och det märks och känns när uppemot 150 miljoner människor travar iväg mot röststationerna för att bestämma vem och vilka politiker som ska ha det och dessa uppdragen.

Det speciella med Gustaf Reinfeldt är att en stor del av hans politiska USA-intresse mer riktas mot de stora linjerna i världspolitiken som ofta utgår just från den amerikanska politiken. Den unge Reinfeldt förefaller heller inte sitta fast i liberala burar av oförståelse inför fenomenet Donald Trump. I sitt föredrag och i diskussionen efteråt talades det därför en del om "Trumpismen" och dess påverkan på politiken utanför USA. Ett bärande drag i Trumpismen är en särdeles råbarkad men i grunden klassisk populism där elit ställs mot folk och stad ställs mot land och där "vårt land" ställs mot utlandet. Trumpismen har vunnit stora framgångar bland det arbetande folket i USA och det är därför inte så konstigt att Trumpismen går på export i spridda doser. Framgångsrik politik från USA - som dessutom sporras av Brexit i Storbritannien - lockar många. Att likt Stefan Löfven avstå elitmingel i Almedalen för att istället träffa riktigt folk i Gnosjö och annorstädes och tanken på ett Arbetsförmedlingskontor i varje kommun kan nog sägas ha inspirerats av SD-framgångar här hemma som i sin tur har inspirerats av Trump.

Vi känner flera sådana här långa linjer i politiken. Ronald Reagans och Margaret Thatcher dominerade en stor del av 1980-talet med liberal frihetlig marknadsekonomi. Sedan kom "New Democrats" med Bill Clinton och Tony Blair som bland annat inspirerade Fredrik Reinfeldt till nya Moderaterna.  Oavsett vem som vann i natt i USA så kommer Trumpismens långa linje att leva länge än.