Trendbrott för Sverigedemokraterna?

När dimmorna skingrats efter valet till EU-parlamentet blev resultatet att det blir ungefär som tidigare. Möjligen pekar utgången i Sverige på att Sverigedemokraternas ständiga väg uppåt har brutits.


Jimmie Åkesson (SD).

Jimmie Åkesson (SD).

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2024-06-12 05:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den stora högervågen som förutsetts kom av sig när man ser till hela EU. I de nordiska länderna var det i stället partierna till vänster som gick fram.
Visst ser man till länder som Frankrike, Nederländerna, Tyskland, Österrike och Italien så är det nationalistiska partier långt till höger som är de stora segrarna. Det innebär bland annat att Frankrike nu slänger sig in i ett nationellt val som mycket väl kan leda till att extremhögerns Jordan Bardella kan bli nästa premiärminister.
Det kan innebära att arbetet inom EU kommer att hacka betänkligt. För att EU ska fungera väl måste Tyskland och Frankrike vara på god talefot. Med en nationalistisk högerregering i Frankrike och en kraftigt försvagad socialdemokratisk regering i Tyskland kan det bli svårt.
Ser man till mandatfördelningen i EU-parlamentet blev det dock inte den stora omskakningen som många trott att EU-valet skulle ge. Visserligen är det fler EU-parlamentariker från någon form av högerparti. Men för att de ska få inflytande måste de kunna enas i en grupp, vilket visat sig vara svårt tidigare.
De två största grupperna den kristdemokratiska (EPP), där de svenska moderaterna och kristdemokraterna ingår, och den socialdemokratiska (S&D) har tillsammans fått några fler mandat.
EPP och S&D har de senaste fem åren samarbetat och även tagit med den liberala gruppen Renew. Tillsammans har de fortfarande en stabil majoritet med över 400 ledamöter i EU-parlamentet. 
Resultatet i Sverige gav heller inga större förändringar. Vänsterpartiet fick ett nytt mandat och Kristdemokraterna tappade ett. Överhuvudtaget var det oppositionspartierna till vänster som ökade medan de övriga utom Moderaterna minskade jämfört med det förra valet till EU-parlamentet.
För Sverigedemokraterna var det första gången de inte ökade i ett val. I Finland och Danmark gick även deras systerpartiet bakåt. 
Det är väl tidigt att dra några växlar på det. Men möjligen kan det vara så att framgången för invandrarkritiska partier är på väg att ebba ut när det inte kommer så många flyktingar längre och så gott som alla partier vill ha det så.
Budskapet från Jimmie Åkesson om ”det vänsterliberala klägget som förstört landet” får svårare att få fäste då.