Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Torild Lindvalls ord om Bergska gäller fortfarande

På onsdagseftermiddagen fattade en oenig kommunstyrelse beslut om att pausa intagen av nya elever till höstterminen på Bergska gymnasieskolan i Finspång.

Bergska gymnasiet har levererat många årskullar av studenter i Finspång under årens lopp. Nu klämtar kanske klockan på allvar för skolan? Vad som ska ske framöver bör ägnas en stor och offentlig diskussion i fullmäktige och i samhället i stort.

Bergska gymnasiet har levererat många årskullar av studenter i Finspång under årens lopp. Nu klämtar kanske klockan på allvar för skolan? Vad som ska ske framöver bör ägnas en stor och offentlig diskussion i fullmäktige och i samhället i stort.

Foto: Erika Wiman

Ledare2024-03-21 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Exakt vad beslutet kommer att innebära är inte helt hugget i sten. Men man bör inte betraktas som en undergångsprofet om man antar att "pausen" bör ses som ett första steg på en nedläggning av gymnasiet.

1959 gav den statliga Skolöverstyrelsen tillstånd att starta en gymnasieskola med 60 platser i Finspång. En läsare skickar mig ett urklipp från januari 1959 då den dåvarande ordföranden i skolstyrelsen Torild Lindvall uttalade sig i Folkbladet:

”Det är samhällets skyldighet att se till att så många som möjligt får en gymnasieutbildning. Det kommer att kosta en hel del pengar, men jag anser att det är värt dessa pengar att ge våra ungdomar möjlighet till en god utbildning. Dels ger det möjligheter till förbättrad utbildning och större yrkesvalsmöjligheter, dels ger det de unga en vidgad horisont och möjligheter till ett rikare liv.”

Torild Lindvalls ord gäller förstås fortfarande. Jag är övertygad om att kommunstyrelsens ordförande Mats Annerfeldt (S), den utbildningspolitiskt ansvarige Mikael Wallin (L) och alla andra ledamöter helt kan instämma i S-politikern Lindvalls ord som nu har lite mer än 65 år på nacken. 

Bergska skolan är en samhällsinstitution i Finspång. Före Bergskas start var det endast ett tjugotal Finspångsungdomar som studerade på gymnasiet. Som då fanns i Norrköping. I och med Bergskas etablering fick alltfler ungdomar möjligheten att studera högre upp i årskurserna utan att behöva flytta från hemorten. Bergska gymnasiet har därmed haft en stor del i Finspångs samhällsutveckling under det senaste dryga halvseklet.

Torild Lindvalls ord om ungdomars rätt och behov av vidgade horisonter och yrkesvalsmöjligheter gäller som sagt nu som då. Men verkligheterna förändras.

Sedan flera år tillbaka dras Bergska skolan med stora ekonomiska problem på grund av att eleverna har blivit färre. Skolans fasta kostnader för personal och lokaler går inte att dra ner hur som helst. När elevantalet minskar så blir kostnaden per elev allt högre.

Finspångs kommun är sedan några decennier tillbaka även hälftenägare i Curt Nicolin gymnasiet (CNG) i Finspång. Gymnasiet är mycket populärt och drar bokstavligen in busslaster av elever från Norrköping; utöver ungdomar från Finspång. Att ha två gymnasier i en kommun av Finspångs storlek är nog i längden ekonomiskt ogörligt. 

Men det är en stor och viktig fråga. Frågan om Bergska skolans framtid bör ägnas en generaldiskussion i fullmäktige där alla folkvalda politiker får chansen och ansvaret att vara delaktiga i beslutet.