Svedahl är en rastlös person som gillar att flyga

Ledare 19 mars 2021 06:20
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lokalkonkurrenten NT har publicerat "avslöjanden" om det liberala kommunalrådet Reidar Svedahls flygresande under pandemin. Han har flugit till Spanien några gånger och ett par gånger till kärleken i Schweiz. Av rubrikstorleken att döma tänkte jag först att Reidar Svedahl hade ljugit om sina förehavanden; en politiker som ljuger är och ska vara rökt. Men så är det inte vad jag förstår. Han har heller inte brutit mot några lagar. Och att bryta mot rekommendationer är ju en tulipanaros; lätt att säga men svårt att göra. Om staten rekommenderar folk att avstå alla "onödiga resor" så är det upp till var och en att bedöma vad som är onödigt och nödigt. Svedahl bedömde att de resor han gjorde var nödvändiga. Politik handlar om förtroende. Det primära förtroendet i politik vinns och förloras i relationen mellan den valde, hans/hennes parti och väljarna. Av hejaropen i sociala medier att döma så tycks inte Svedahl sakna stöd. Frågan är däremot hur det är med det sekundära förtroendet? Olle Vikmång (S), som leder den styrande kvartett av partier där Liberalerna och Svedahl ingår, har vid ett par tillfällen uttalat sig i linje med indignationen i NT: s artiklar och uppmanat honom att "lägga korten på bordet." Finns det relevanta kort att lägga på bordet så ska de förstås fram. Om inte, så tycker jag att Vikmång bör vara mer varsam med sin kollega.

Reidar Svedahl är till sin personlighet en entreprenör. Folkbladets reporter Susanna Beskow Norgren fångade elegant in hans persona i en intervju inför kommunvalet 2014 då Svedahl gjorde politisk debut som toppnamn på dåvarande Folkpartiets valsedel: 

"Reidar Svedahl, med ett förflutet i resebranschen, säger att han under tio år i Spanien lärt sig att där kommer man ingenstans om man inte är glad, pratar med folk och "blir kompis". Han säger också att han är medveten om risken att han i Sverige med sitt sätt uppfattas som oseriös. (--) Han kom till Norrköping i mitten av 1990-talet. Han arbetade på Grand, var vd för Destination Norrköping och gjorde sig känd genom att sätta en tomteluva på Rådhustornet, en jätteflagga på hotellet och var också den som gjorde Värmekyrkan till världens största adventsljusstake. Svedahl har startat flera olika företag i Norrköping, som en pokersajt, en dejtingsajt och ett företag som hjälpte andra företag med sociala medier. Turkietresor var han också med och utvecklade. Flera företag som varit framgångsrika. Och andra som inte varit så lyckade." Jag tror kort sagt att det är så här: Reidar Svedahl är en rastlös jäkel som gillar att flyga. Och det är inte kriminellt. 
 


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Widar Andersson: Olle Vikmång stresstestar Kvartetten inför valet

Profilbild

Debatt: Konsekvent integration krävs för att förebygga brott

Konsekvent integration krävs för att förebygga brott

Debatt: Norrköping applåderar sig rakt in i mörkret

Norrköping applåderar sig rakt in i mörkret

Ledamöterna borde få bita tag i upploppen

Ledamöterna borde få bita tag i upploppen

Widar Andersson: Olle Vikmång behöver orka gå hela vägen

Profilbild
Visa fler