Även om det vänt uppåt för Sverige på de allra senaste åren så har de brant fallande kunskapsresultaten under ett drygt decennium satt en bild av en skola i kris. Alla har haft sina favoritförklaringar; oftast ideologistyrda och mer eller mindre verklighetsbefriade. Den enda rimliga och enkla förklaringen till problemet är ju att skolresultaten har fallit eftersom staten har gjort det möjligt att år efter år driva skolor med kraftigt undermåliga utfall av undervisningen. Det är nämligen så det hänger ihop. Saker och ting händer när och där det händer eftersom det är möjligt att de kan hända där och när.
Det finns dock en mängd andra bilder av skolan.
På söndagskvällen sände SVT en timme från Lärargalan. Förstod jag saken rätt så är Lärargalan ett privat initiativ som har arrangerats i fyra år av grundaren Beata Kull och hennes vänner. Årets gala var dock den första som sändes av ett stort TV-bolag. Upplägget och enkelt och klassiskt: Ett antal lärare från olika skolor och stadier nomineras av sina elever och sedan tar en jury vid och utser ”Årets bästa lärare” i en rad olika kategorier. Bästa matematiklärare och bästa språklärare varvas med titlar som årets ”värdegrundare”, inspiratör och mångfaldsarbetare. Lite ”rundare” titlar varvades således med mer raka och konkreta kategorier som matte och språk. De tyngsta priserna på galan delades ut till årets mellanstadie – högstadie och gymnasielärare.
Kerstin Dahlin från Ärla skola i Eskilstuna, Andreas Claesson från Bäckaskolan i Gnosjö och Björn Grönqvist från Klara teoretiska gymnasium i Karlstad tog hem respektive kategori med tillhörande prischeck.
Lärargalan bjöd på fina bilder där rörda lärare inför ett fullsatt Berns salonger i Stockholm fick ta emot sina priser. Det speciella med Lärargalans utmärkelser är att det är elevernas nomineringar som står i centrum. Eleverna – ungefär 30 000 enligt vad som sägs av arrangörerna – visar med sina förslag till juryn vad för slags lärare som de uppskattar. Här finns säkerligen mycket matnyttigt att hämta för lärarutbildare och lärarrekryterare.
Lärargalan på SVT kändes som en välbehövlig men ack så sällsynt andningspaus från den märkliga politiska skoldebatten där det dessvärre helst och högljutt bråkas om helt andra saker än om kunskap och om lärare.
Lärargalan påminde oss om vad Pisa-mätningar och allt annat handlar om. Bra skolresultat handlar om att de som driver skolorna gör det lätt för lärare att vara bra lärare och där staten gör det möjligt för alla lärare att arbeta i skolor där deras kollegor är minst lika bra som vad de själva är.