Sophia Jarl bildar en trio med stöd av Jarnvall i SD

På fredagsmorgonen höll Sophia Jarl (M), Reidar Svedahl (L) och Eva-Britt Sjöberg (KD) en pressträff i Näringslivskontorets lokaler i Strykbrädan mitt i Industrilandskapet.

Reidar Svedahl (L) och Eva-Britt Sjöberg (KD) har styrt Norrköpingspolitiken tillsammans med Socialdemokraterna i åtta år. Nu byter de och går in i ett politiskt styre med Moderaterna och med stöd av SD.

Reidar Svedahl (L) och Eva-Britt Sjöberg (KD) har styrt Norrköpingspolitiken tillsammans med Socialdemokraterna i åtta år. Nu byter de och går in i ett politiskt styre med Moderaterna och med stöd av SD.

Foto: Roland Klinga

Ledare2022-09-24 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De tre politikerna och deras partier har kommit överens om att bilda ett nytt politiskt styre i Norrköping. Den nya politiska ledningen är möjlig genom ett samarbetsavtal med Sverigedemokraterna som har 15 mandat i det nyvalda fullmäktige. Tillsammans har de fyra partierna 45 av de 85 platserna i de folkvaldas församling. Och således en behändig majoritet.

Men är det stabilt? SD i Norrköping har sannerligen inte vunnit några förtroendeskapande poäng under de gångna mandatperioderna. Partiet har spruckit och imploderat och skandaliserats.Fler vildar än bifallna motioner har producerats. Nu har partiet en ny ledning och ett antal nya namn.

Jag frågade Sophia Jarl om dagens besked innebär att hon nu känner sig trygg med att SD kommer att hålla ihop under de kommande åren. Det gjorde hon.

– Näringslivskontoret och inte Rådhuset är kommunens hjärta, sa Reidar Svedahl som av allt att döma kommer att få ytterligare fyra år på sig att försöka lyfta Norrköping upp från bottenträsket i de mätningar av näringslivsklimatet som årligen genomförs. Svedahl och Liberalerna kommer precis som Eva-Britt Sjöberg och Kristdemokraterna direkt från ett samarbete med Socialdemokraterna som tillsammans med Centerpartiet har styrt Norrköping i åtta år.

– Jag hade önskat att vi alla fyra borgerliga partier hade stått här tillsammans. Men Centerpartiet avstod och de får naturligtvis själva berätta om varför, sa Sophia Jarl och var noga med att säga att "dörren står öppen" för samarbete med alla partier i viktiga frågor.

Att det nu står klart att de tre borgerliga partierna i riksdagen kommer att bilda en regering med stöd av SD: s riksdagsgrupp kommer att underlätta liknande samarbetslösningar ute i kommunerna. Norrköping är hittills den största stad i Sverige där detta nu kommer att prövas. 

Socialdemokraterna i Norrköping gjorde ett hyggligt val. Kvartettens partier tappade dock tre mandat medan M och SD vann var sitt. Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång kastade in handduken i slutet av förra veckan; han bedömde att det inte skulle gå att få ihop ett stabilt styre på den socialdemokratiska sidan.

De tre partierna M, KD och L har endast 30 mandat tillsammans. S, C och MP har 32. Sophia Jarl bör nog fundera igenom hur pass lösa relationer hon vågar ha med SD. Ska styret bli stabilt så krävs säkra majoriteter i tunga frågor. 

Christopher Jarnvall (SD) tar nu klivet in Norrköpingspolitiken.
Christopher Jarnvall (SD) tar nu klivet in Norrköpingspolitiken.