Politikens predikningar stÄr folk upp i halsen

I Sverige finns det en enorm fascination för amerikansk politik. Vilket pÄ mÄnga sÀtt Àr befogat. USA Àr den demokratiska vÀrldens polis och ekonom.

Sean Patrick Maloney och Magdalena Andersson har en del gemensamt. De lyckades sÄ nÀr vÀnda skutan. Och de gillar inte predikningar i politiken.

Sean Patrick Maloney och Magdalena Andersson har en del gemensamt. De lyckades sÄ nÀr vÀnda skutan. Och de gillar inte predikningar i politiken.

Foto: TT

Ledare2022-11-22 05:15
Detta Àr en ledare. Folkbladets ledarsida Àr oberoende socialdemokratisk.

Politiken i USA Ă€r mycket vĂ€lutvecklad med en hel stor bransch av analytiker, författare, lobbyister, krönikörer, tankesmedjor och institut av alla de slag. Vi har stor öppenhet för att ta till oss trender och uttryck frĂ„n USA. Den ensidiga och minst sagt omfĂ„ngsrika demoniseringen av Trump har dock skapat en vĂ€ldigt endimensionell bild av amerikanska vĂ€ljare och amerikansk politik. Jag har under mĂ„nga Ă„r frĂ„n och till följt framförallt Demokraterna; ett parti som traditionellt stĂ„r europeisk och svensk politik nĂ€rmast. För Socialdemokraterna finns en hel del intressanta lĂ€rdomar att dra frĂ„n mellanĂ„rsvalet tidigare i november. 

Demokraterna i USA har tre öppna fraktioner med olika "stall" av kandidater som de sponsrar. "Justice Democrats" driver kampanjer mot mittenkandidater med sĂ„ kallade "kulturkrigsfrĂ„gor" om identitet, ras, polis/fĂ€ngelse-motstĂ„nd och liknande. "Our Revolution" Ă€r en vĂ€nsterfraktion som bildades 2016 av den tidigare presidentkandidaten Bernie Sanders. Den mest betydelsefulla fraktionen Ă€r samlad i tankesmedjan "New Democrats" som bildades 1985 av politiker som den nuvarande presidenten Joe Biden. "New Dems" har som mission att hĂ„lla Demokraterna i mitten och sĂ„ledes vara valbara för stora delar av de amerikanska vĂ€ljarna. Partiet gjorde ett bĂ€ttre mellanĂ„rsval Ă€n förutspĂ„tt. Men kampanjgeneralen Sean Patrick Maloney har fĂ„tt slita hĂ„rt. Maloney Ă€r en ansedd och erfaren mittenpolitiker i den amerikanska kongressen. Han har angripits hĂ„rt inifrĂ„n vĂ€nsterfalangen i partiet under valrörelsen. Maloney har entrĂ€get pekat pĂ„ problemen i partiet. I en intervju som Janerik Larsson i SvD gjorde mig uppmĂ€rksam pĂ„ förklarade Maloney att Demokraterna uppfattades vara en splittrande kraft: ”VĂ€ljarna tycker att vi Ă€r alltför fokuserade pĂ„ kulturkrigsfrĂ„gor. VĂ€ljarna tycker att vi predikar för mycket."

Det dÀr med "predikandet" Àr viktigt. Socialdemokratin har traditionellt vÀrjt sig för att predika för hÄrt om rÀtt och fel i hur folk ska leva sina liv; utöver att arbeta, betala skatt och sköta sitt i det stora hela. Med SD pÄ ena axeln och MP pÄ den andra har allt förÀndrats för S; partiet drogs in i kulturkrigandets svartvita vÀrld. Och vÀljarna dröp av. I elfte timmen kom Magdalena Andersson in pÄ scenen med vanlig politik igen. Och lyckades sÄ nÀr. Precis som Maloney/Biden lyckades sÄ nÀr. Vilket ocksÄ Àr nÄgot att fascineras över.