Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

När det bränner till räknas bara mandaten

SVT: s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson har under andra häften av december genomfört intervjuer med riksdagens partiledare.

Här en av de sista bilderna från den forna Alliansen på den borgerliga sidan. Nu pågår nya blockbildningar. S har hunnit längst och regerar med stöd av Januariblockets partier. M, SD och KD försöker springa ikapp.

Här en av de sista bilderna från den forna Alliansen på den borgerliga sidan. Nu pågår nya blockbildningar. S har hunnit längst och regerar med stöd av Januariblockets partier. M, SD och KD försöker springa ikapp.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2019-12-23 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De drygt kvartslånga intervjuerna finns att avnjuta på SVT Play under samlingsnamnet "Mats möter." Partiledarna får insatta, intressanta och ganska öppna frågor som de får gott om tid att resonera om. Det är ett format som ger väldigt mycket tillbaka till lyssnarna och tittarna.  Exempelvis tog jag själv med stor behållning till mig intervjuerna med KD: s Ebba Busch Thor, Ulf Kristersson (M) och med sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. 

Dessa tre partier närmar sig varandra och utgör - med all den brist på precision vi får dras med drygt två och ett halvt år före nästa allmänna riksdagsval - en alltmer samlad opposition i flera tunga sakfrågor. Från många håll talas det dessutom om de tre oppositionspartierna som ett nytt "konservativt block" som mycket väl kan vara ett realistiskt regeringsalternativ nästa gång det lackar mot val. Mot den bakgrunden var det mycket intressant och informativt att så att säga på ett bräde ta till sig intervjuerna med Kristersson, Åkesson och med Busch Thor.

En sak som slog mig var partiledarnas avspändhet inför frågor om det nya politiska läget där den forna borgerliga regerings- och oppositionsalliansen spräckts i två delar då C och L valde att stödja Stefan Löfven (S) istället för Ulf Kristersson när riksdagen röstade om statsminister i början av 2019. 

Jimmie Åkessons avspändhet är självklart inte särskilt förvånande. Den spruckna Alliansen är en förutsättning för SD: s möjlighet att få större inflytande än vad partiet redan har. Men Även Ulf Kristersson och i än högre grad Ebba Busch Thor var påtagligt osentimentala och ofloskulösa då det nya samarbetet kom på tal. Alliansens död gav förutsättningar för nya allianser. När Januariavtalsblocket med hjälp av Vänsterpartiet formerade sig i regeringsställning så var det helt enkelt nödvändigt för de övriga partierna att utveckla sina samarbeten. 

Jag tolkar avspändheten när partiledarna "möter Mats" som att det är allt mindre kontroversiellt att samtala med och att samverka med SD. 

Den tolkningen förstärktes när jag lyssnade på moderatledaren i helgens "Lördagsintervju" i Sveriges Radio. "Decemberöverenskommelsen och Januariavtalet har lärt oss att ingen kan regera på ett bra sätt genom att låtsas att ett eller två partier inte finns i riksdagen", sa Kristersson. Så är det förstås. 

Men lärdomen är också att ingen kan regera utan tillräckligt antal mandat när det bränner till. Regeringsutmanaren Kristersson har därmed samma problem som regeringsbildaren Löfven. 

Karta: TV-huset, Stockholm