Också i Sverige är frågan om migrations- och asylpolitik – som bekant – på tapeten. Senast genom Moderaterna, som i veckan presenterade slutsatserna från arbetsgruppen Stärkt integration. Några nyheter av det större formatet är det inte tal om – det talas om tillfälliga uppehållstillstånd, om skärpta krav på anhöriginvandring och om att förenkla prövningarna hos migrationsverket i vissa fall.
Somt är bra, och somt är dåligt. Ett exempel på det senare är förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd – jag kan faktiskt inte riktigt förstå vad vitsen skulle vara med att göra Sverige till ett genomgångsland, där man tillbringar tre år i väntan på att en konflikt ska ta slut. Inte nog med att det sätter de människor som kommer hit i en prekär situation, det vore också förödande för just den integrationspolitik Moderaterna säger sig vilja stärka.
Ett exempel på ett bättre förslag är att införa så kallade "Säkra länder", som skulle göra det möjligt för migrationsverket att med en kortare prövning avslå asylansökningar från medborgare i länder som t. ex. inte befinner sig i konflikt. Migrationsverket är i dagsläget hårt pressat, och konsekvenserna av de långa handläggningstiderna är svåra för såväl de anställda som för de som får vänta i många månader på att få sina ärenden avgjorda. I det läget är det rimligt att ge dem som kommer från en pågående humanitär nödsituation företräde.
Att Moderaterna tar ett omtag i migrationsfrågorna är bra – det var bara en av de frågor som alliansregeringen misslyckades med att lösa under sin tid vid makten. Viktigast är dock att de fortfarande ligger mycket långt från Sverigedemokraternas extrema position. Det är nog bäst för deras del – det danska exemplet visar vad som händer med borgerliga partier som försöker konkurrera med högerpopulister på deras egen planhalva; de tappar både trovärdighet och väljarstöd.
Det finns i Sverige en stark opinion för en fortsatt solidarisk migrationspolitik. Att som moderatledare gå emot den vore – om inte annat av taktiska skäl – synnerligen dumt. Fredrik Reinfeldt lyckades vinna två raka val för att han, i sina bästa stunder, lät som en socialdemokrat, men aldrig som en sverigedemokrat.