Det handlar om hela Sverige och om att hela Sverige

Polisens utredare står för en ovärderlig samhällsinsats när de arbetat fram "Förundersökningsprotokollen" efter de våldsamma upploppen i Skäggetorp och Navestad den 17 april i år.

En bild från förundersökningen om Navestad. Några av våldsverkarna är i färd med att sätta en av kommunens tjänstebilar i brand. Bilen är taggad med dekalen "Let´s create Norrköping."

En bild från förundersökningen om Navestad. Några av våldsverkarna är i färd med att sätta en av kommunens tjänstebilar i brand. Bilen är taggad med dekalen "Let´s create Norrköping."

Foto: Polisen

Ledare2022-08-11 05:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I de omfattande dokumenten blottläggs miljöer och verkligheter som är helt fruktansvärda.Dessa detaljerade redogörelser för vanvettiga attacker på polis och räddningstjänst bör tjäna som underlag såväl för politiskt uppvaknande som för folkbildande insatser.

Poliser kämpade för sina och kollegornas liv i ett inferno av stenar, brandbomber och hatiska människor. Fler poliser än på mycket länge i Sverige - om ens någonsin i modern tid - sköt skarpt med sina tjänstevapen för att varna mobben och för att få stopp på de mest aggressiva av angriparna.

På förundersökningens gedigna grund har tre domar redan fallit i Linköping (21 juli) och i Norrköping inleds huvudförhandlingen mot den förste åtalade om en vecka. I Linköping har åklagaren överklagat till hovrätten i syfte att straffen ska skärpas för de tre män som dömdes till fängelse i 2, 6 år, 3, 6 år respektive 4 år. Det är bra att åklagaren i Linköping överklagar. Domen i tingsrätten är och för sig mycket välskriven. Domstolen argumenterar starkt för betydelsen av det relativt nya och smått oprövade brottet sabotage/grovt sabotage mot blåljusverksamhet; ett brott som de tre dömda i Linköping förklaras vara skyldiga till.

Blåljusverksamheten är statens frontredskap för att upprätthålla ordning och säkerhet i samhället. Den som grovt saboterar blåljusverksamhet i skarpa livshotande lägen som i Skäggetorp och Navestad ska enligt lagstiftaren dömas till fängelse mellan 2 till 18 år. Tingsrätten i Linköping har mot den bakgrunden lagt sig väl lågt i straffmätningen. 

Förundersökningen och åklagarens så kallade "stämningsansökan" inför huvudförhandlingen i Norrköpings tingsrätt ter sig gedigna. Utredarna har gått igenom tusentals timmar av filmer från våldsutbrotten och åklagaren har således en stor mängd "objektiv bevisning" av vad som faktiskt skett.

Enligt uppgifter har man identifierat i vart fall ett femtiotal personer som begår allvarliga brott i Navestad under upploppen 14 och 17 april. Åtal och rättegångar kommer sannolikt att komma under hela hösten och en bit in på det nya året. På tur efter den första rättegången står de två övriga som suttit häktade sedan de greps direkt vid upploppen. Åtalet (stämningsansökan) mot dessa två väntas komma om en vecka. 

Det är ingen överdrift att i det här sammanhanget hävda att de kommande åren är mycket viktiga för rättsstatens position i samhället. Vi behöver se fram mot en vägvisande dom i Högsta domstolen där det slås fast att grova brott mot blåljusverksamhet renderar långa fängelsestraff och livstids utvisning där så är möjligt. 

Det handlar inte om hämnd. Det handlar om hela Sverige och om att hela Sverige. Alltför många människor som bor i Sverige lever inte i Sverige. Många känner sig sedda över axeln. Och många ser i sin tur Sverige över axeln; det behöver sägas. Hur är det annars bara möjligt att flera hundra människor i Skäggetorp och Navestad ger sig ut för att döda och skada poliser i det land som givit dem skydd och försörjning? 

I förundersökningen frågar förhörsledaren den åtalade 28-årige somaliske mannen i Navestad om vem som han tycker har ansvaret för att han inte informerat sig om svenska lagar?

– Jag tror det är regeringen, svarar 28-åringen. Utan att frånta honom hans eget ansvar så måste jag tillstå att den åtalade har en poäng. "Regeringen styr riket" står det i den svenska grundlagen. Det är hög tid att räkna in Navestad i riket.