Teresa Carvalho har nu chansen att göra stor skillnad för Sverige

Utnämningen till talesperson för justitiefrågorna är utan tvekan ett klart steg uppåt på karriärstegen

Teresa Carvalho från Norrköping har utsetts till ny rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. På pressträffen i riksdagen på tisdagseftermiddagen var det tydligt att hon utmanade justitieminister Gunnar Strömmer (M) om straff och tuffa lagar.

Teresa Carvalho från Norrköping har utsetts till ny rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. På pressträffen i riksdagen på tisdagseftermiddagen var det tydligt att hon utmanade justitieminister Gunnar Strömmer (M) om straff och tuffa lagar.

Foto: Skärmklipp från S Youtubekanal

Ledare2024-10-01 19:01
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Teresa Carvalho är riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Norrköping. På tisdagseftermiddagen meddelade partiledaren Magdalena Andersson på en pressträff i riksdagen att Teresa Carvalho har utsetts till ny rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Hon byter uppdrag med Ardalan Shekarabi som övertar Carvalhos roll som talesperson för den socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken. 

Teresa Carvalho fyllde nyss fyrtio och hon har varit riksdagsledamot i tio år. Arbetsmarknadspolitik är förstås alltid viktigt för Socialdemokraterna. I dagens kriminella läge är det dock ingen tvekan om att Lag & Ordning - tillsammans med invandringsfrågorna - är det allra viktigaste för Socialdemokraterna att komma till rätta med. Utnämningen till talesperson för justitiefrågorna är därför ett klart steg uppåt på karriärstegen för Teresa Carvalho.

Den 27 augusti kommenterade jag här på ledarsidan en pressträff som Magdalena Andersson höll tillsammans med Teresa Carvalho i samband med Anderssons sommartal i Sandviken den 25 augusti: "Det är uppenbart att Socialdemokraterna prövar sig fram när det kommer till partiets förhållningssätt visavi regeringens kriminalpolitik. Socialdemokraterna pendlar mellan en stark kritisk hållning, som det kan tänkas anstå ett oppositionsparti, och en tydlig ambition att tona ned skillnaderna mellan S och regeringen i de gängkriminalpolitiska sammanhangen. Teresa Carvalho är nog den tydligaste företrädaren för den sistnämnda attityden."

På pressträffen sa Magdalena Andersson att uppdraget till Teresa Carvalho var att forma en politik som gör Socialdemokraterna till det tydligaste och bästa partiet för medborgarna när det gäller att slå tillbaka de kriminella gängen och göra Sverige till ett tryggare land för alla. Ett nätt litet uppdrag...Men en helt riktig ambition. Utan att ta till för stora ord så är det nog så att ett Sverige som om tio, femton år inte har lyckats knäcka ryggraden i den kriminella ekonomin kommer att vara ett mycket sämre och farligare land än vad vi är idag.

Det är därför mycket som står på spel. Tillåts den nuvarande utvecklingen att rulla på så blir "Maffiapakten" som Lasse Wierup skriver om i sin nya bok, en alltmer påtaglig del av det svenska samhällsbygget. Då kommer gangsteradvokater, korrumperade poliser, domare och politiker, arbetslivskriminalitetens utbredning och tystnadskulturen i hedersvålds- och klanstyrda strukturer att vara en varaktigt hållbar vardag.