Magdalena Andersson har ordning på torpet

Elvy Söderström är valberedningens ordförande. På onsdagseftermiddagen presenterade hon Magdalena Andersson som ny ordförande för Socialdemokraterna.

Elvy Söderström är valberedningens ordförande. På onsdagseftermiddagen presenterade hon Magdalena Andersson som ny ordförande för Socialdemokraterna.

Foto: Skärmdump från Expressen

Ledare2021-09-29 14:29
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson är den som "vet hur saker och ting är, säger som det är och gör det som krävs" sa valberedningens ordförande Elvy Söderström när hon presenterade valberedningens förslag till ny ordförande för Socialdemokraterna. Magdalena Andersson har nominerats av alla distrikt i partiet. Ingen motkandidat finns inför kongressen i Göteborg i början av november. I jämförelse med hur det gick till när Håkan Juholt och Stefan Löfven valdes till partiledare så visar S nu att man har ordning på torpet. Det är förtroendeingivande och kommer att vara en tillgång för Magdalena Anderssons start i det nya ämbetet.  Socialdemokraternas andra kvinnliga partiledare har mycket stora möjligheter att bli Sveriges första statsminister. Det vore mycket sensationellt om riksdagen endast ett drygt halvår före valrörelsen till det ordinarie riksdagsvalet hösten 2022 skulle ställa till med ännu en regeringskris. Det ska bli spännande att följa Magdalena Anderssons fortsatta öden i politiken. Hennes första perspektiv är dock mycket kort. Allt fokus för Socialdemokraterna ligger på nästa riksdagsval. En förlust i det valet kommer att vålla mycket stora bekymmer för den nyvalda partiledaren. På pressträffen på onsdagseftermiddagen fick hon frågan om hon var "vänster" som en del säger? "Och andra säger att jag är höger", svarade hon med ett skratt. Så är det. Socialdemokratin är en egen konstart som ibland kan behöva gå lite åt vänster och ibland lite åt höger. Olika tider och olika uppgifter kräver sitt. Så är det.