Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Magdalena Andersson behöver inte pressa fram några linjer

Den partiledare som tänker sig att hålla ett så kallat "linjetal" bör hålla inne med sina avsikter.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kallade pressen till ett "linjetal" vid lunchtid på tisdagen. En "ny inriktning för Sverige" utlovades. Nja, säger Folkbladets Widar Andersson om talets innehåll och riktning. Bättre kan vi.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kallade pressen till ett "linjetal" vid lunchtid på tisdagen. En "ny inriktning för Sverige" utlovades. Nja, säger Folkbladets Widar Andersson om talets innehåll och riktning. Bättre kan vi.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2024-04-09 15:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det åligger istället åhörarna att konstatera  om vi just hört ett tal där en ny linje för politiken kan anas. Så gick mina tankar när jag lyssnade på S-ledaren Magdalena Andersson när hon på tisdagsförmiddagen äntrade talarstolen på partihögkvarteret i Stockholm för att hålla just ett "linjetal". Förväntningarna höjs inför ett sådant tal. Vi spetsar öronen efter nyheter. I försnacket inför talet flaggades för samband mellan talet och partiets i många fall omdiskuterade och linjespännande interna arbetsgrupper om invandring, integration och kriminalitet Så blev det dock inte.

Magdalena Andersson höll i stället ett tal av det där slaget som hålls när kanske väl många tjatar på en att det är dags för oppositionsledaren att komma med egna förslag om linjen i samhällsutvecklingen i stort och man känner sig tvungen att hålla ett tal som annonseras som just ett linjetal men som i själva verket är ett gammalt vanligt tal tryfferat med några försök till dramatiska abrovinker för att på så sätt kanske få några välvilliga politruker här och där i spalterna och i etern att tala om något annat än det som är de stora samhällsproblemen i Sverige där regeringspartierna dessvärre har höga förtroendesiffror.

Försöken att peka ut banker, elbolag, friskolor, vårdval och annan valfrihet som Sveriges stora samhällsproblem där S nu pekar ut en linje för en ny inriktning faller faktiskt platt till marken. Med min långa bakgrund och breda kunskaper om välfärdsföretagande i stort är jag den förste att instämma i kritik mot ansvarslösa utförare inom välfärden. För att inte tala om slapp lagstiftning som släpper fram kriminalitet, inkompetens och islamism inom välfärden. Det finns många problem och brister att ta itu med. Men att försöka sätta en bild av att privata aktörer i välfärden är vårt gemensamma största problem; det är helt dödfött. De flesta privata verksamheter fungerar faktiskt mycket bra och gör stor nytta i välfärden. Precis som de flesta offentliga verksamheter.

Magdalena Andersson förutspådde i sitt tal att motståndarna skulle betrakta S nya linje som "mycket radikal." Vilket knappast kommer att ske. Socialdemokraterna har fört fram liknande kritik under de senaste tre decennierna. Mycket radikala positioner är heller inget att åstunda för S. I de trakterna bor väldigt få väljare. Magdalena Andersson behöver inte stressa fram besked och linjer. En hälsosam socialdemokrati håller sig till verkligheterna och tar tag i de folkliga och samhälleliga problemen därifrån.