Liberalerna har mycket att diskutera på sitt nästa möte

Tidigare i veckan samlades ett tjugotal lokala liberala partimedlemmar för att diskutera framtiden för kommunalrådet Reidar Svedahl.

Ann-Christin Kobusinski Ehn är vice ordförande för Liberalerna i Norrköping.

Ann-Christin Kobusinski Ehn är vice ordförande för Liberalerna i Norrköping.

Foto: Pressbild Liberalerna

Ledare2023-12-20 11:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är viktigt att Liberalerna reder ut turbulensen som uppstått kring Svedahls politiska person. Ska han fortsätta i rollen som den främste företrädaren för Liberalerna i den borgerliga samverkan (M, KD och L) som i samarbete med SD styr i Norrköping; så behöver en rad frågetecken rätas ut. 

Det problem som fick honom att gå ur aktiv tjänst som gruppledare och kommunalråd har nu hanterats av det liberala partiets nationella etikkommitté. Kommittén beslutade sig för att utdela en varning till Svedahl för hans sexistiska anspelningar riktade mot en yngre kvinna i ett annat borgerligt parti i Norrköping. Reidar Svedahl säger sig vara "djupt ångerfull" och har vid upprepade tillfällen lovat och bedyrat att det aldrig kommer att hända igen. 

Vilket är en rimlig slutsats kan jag tycka. Jag betvivlar inte för ett ögonblick att Svedahl verkligen djupt ångrar sitt beteende visavi den unga politikerkollegan. Däremot uppträdde Reidar Svedahl anmärkningsvärt omdömeslöst när han helt sonika på egen hand beslutade att han återinträder i tjänst efter etikkommitténs beslut. I intervjuer argumenterade han för att det antal personröster han fick i valet 2022 gav honom rätt att själv bestämma över sina uppdrag. Vilket ju är rena snömoset. 

Förtroendeuppdrag i politiken har man så länge det parti man företräder har just förtroende. Som tur var tog partiets vice ordförande i Norrköping Ann-Christin Kobusinski Ehn tag i saken och kallade till ett "diskussions- och informationsmöte" som således hölls i tisdags kväll. Efter mötet skickade hon ut ett pressmeddelande ur vilket jag citerar den viktigaste meningen: "En majoritet av de närvarande medlemmarna begärde (--) att ett beslutande medlemsmöte ska hållas för att behandla frågan om förtroende för Reidar Svedahl som gruppledare/kommunalråd.

Det är ett klokt beslut. Saken handlar inte enbart om Svedahls beteende gentemot den unga kvinnan. Precis före att den saken avslöjades så hade Liberalerna med buller och bång hoppat av samarbetet i Borgerlig samverkan på grund av att Reidar Svedahl saknade förtroende för kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M). Den tvisten behöver redas ut för Norrköpings bästa. Och kommunens kontakter med Marvikenföretagaren Niclas Adler - som stämt Norrköpings kommun till tingsrätten - känns långtifrån sunt glasklara. Liberalerna har mycket att diskutera på sitt möte.