Låt nu Olof Palme få vila i frid

Åklagaren Krister Petersson har beslutat att lägga ner förundersökningen om mordet på Olof Palme.

För mer än trettiofyra år sedan mördades Olof Palme på den här platsen. Den utpekade gärningsmannen är också död. Hela den gamla utredningsgruppen har gått i pension. Dags att gå vidare.

För mer än trettiofyra år sedan mördades Olof Palme på den här platsen. Den utpekade gärningsmannen är också död. Hela den gamla utredningsgruppen har gått i pension. Dags att gå vidare.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2020-06-10 11:45
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Beslutet framkom vid en lång och innehållsrik pressträff på onsdagsförmiddagen. Krister Petersson och förundersökningsledaren Hans Melander redogjorde för hur de har kommit fram till att det var Stig Engström som mördade den dåvarande statsministern Olof Palme den 28 februari 1986. Eftersom Stig Engström är avliden så kan han vare sig förhöras eller åtalas och därför läggs förundersökningen ner.

Det var ett bra beslut. Saken behöver få ett avslut. 34 år räcker. Spekulationerna om att Petersson och Melander skulle presentera ett mordvapen visade sig bygga på gissningar och rykten från en "S-källa". 

Det handlade nog mycket om ett önsketänkande. Och visst hade det varit ett snyggt avslut på temat "Cirkeln är sluten" om Krister Petersson hade suttit och snurrat på ett vapen ungefär på samma sätt som den första Palmeutredaren Hans Holmér gjorde på en beryktad presskonferens då mordet på Palme ännu var ungt. Men så blev det inte.

Det som har skett i Palmeutredningen sedan Krister Petersson tillträdde är däremot att de har gått igenom det minst sagt digra materialet ännu en gång och ur ett annat perspektiv.

De båda erfarna utredarna höll inte inne med kritiken mot hur Palmeutredningen har skötts tidigare. "Hade vi varit med i utredningen där för 34 år sedan så hade vi frihetsberövat Stig Engström", sa Krister Petersson vid pressträffen. 

Jag är vare sig polis eller särskilt rikt begåvad med privatspanargener. Som lekman och som en vuxen samtida med hela denna process som varit så bedömer jag dock Palmeåklagarens hållning och beslut som stark och rimlig. 

Det fanns många speciella och så här i efterhand komiska inslag i Palmeutredarnas gedigna redogörelse. Stig Engström gick under en ganska lång tid som barn i huset på flera redaktioner. Han förekom till exempel själv i en TV-sänd rekonstruktion av mordet och av mördarens flykt från platsen.

Att Olof Palme mördades den där fredagskvällen i februari 1986 var enligt Krister Petersson helt och hållet en slump. Stig Engström gick ofta beväpnad, han kom ut på Sveavägen från sitt jobb några minuter innan mordet skedde, fick syn på makarna Palme och sköt. 

Det är förstås en stark anklagelse som nu riktas mot en avliden man. Krister Peterssons renommé och pondus är emellertid av det slaget att han aldrig skulle ha agerat som har gör utan att vara så övertygad om det går att vara om att han har rätt.

Låt nu Olof Palme äntligen få vila i frid.

Karta: Tunnelgatan