Ingen av dem kommer att leda en önskeregering

Statsvetarprofessor Henrik Ekengren Oscarsson skickade med några ord på vägen när han rundade av SOM-institutets seminarium på onsdagseftermiddagen 30 mars.

Ledare 31 mars 2022 05:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Han förklarade frankt att väldigt få väljare kommer att få sin "önskeregering" och att det är "dött lopp" mellan huvudalternativen i politiken inför riksdagsvalet i höst. 

Institutet för Samhälle, opinion och media är en del av Göteborgs universitet och sedan decennier en aldrig sinande källa för den nyhets- och kunskapstörstande allmänheten. På onsdagen släppte institutet sin årsrapport för 2021 där man genom opinionsundersökningar och forskning ger oss ögonblicksbilder i långa serier av hur svenskarna uppfattar saker och ting i tillvaron.

En hel del av de sakfrågor som institutets medarbetare berättade om har bäring på såväl önskeregeringar som på det döda loppet. På hösten 2021 var brottslighet den viktigaste frågan i samhället. Under inledningen av 2022 har sannolikt kriget i Ukraina fört det militära försvarets frågor högre upp i medborgarnas medvetanden. Ett grymt krig i vår närhet där vår arvfiende Ryssland är förövaren tar i vart fall till en början all uppmärksamhet. Kriget i sig självt och krigsflyktingarna från ett grannland sätter rena överlevnadsfrågor i blixtbelysning. 

De snabba förflyttningarna på det partipolitiska schackbrädet visar att partierna förstår vad som är på gång. Plötsligt fanns det en total uppslutning i riksdagen för att skicka pansarskott till den ukrainska sidan i kriget mot Ryssland. Vilket är en politik som regeringen avfärdade som omöjlig under de första krigsdagarna. Men som sedan snabbt blev självklar för alla; även för Vänsterpartiet. 

En liknande fast betydligt mer långsam utveckling har vi sett när det gäller brottsligheten. Det stora folkliga intresset sporrade steg för steg partierna att närma sig Moderaterna som varit pådrivande under senare år. SOM-institutet visar dessutom att folk anser att förslag om slopad straffrabatt, strängare straff och mer kameraövervakning är det som i "mycket hög grad kan leda till att våldsbrott minskar."

Mer än dubbelt så många anser att Sverige utvecklats åt fel håll än åt rätt håll och det som upplevs som mest oroande för framtiden är organiserad brottslighet och ökad användning av narkotika. 

Krig och brottslighet och dålig samhällsutveckling tycks dock inte få folk att byta parti i någon större utsträckning. Däremot påverkar det som sagt partiernas beteenden väldigt mycket. Därför är det "dött lopp" och därför kommer sannolikt nästa regering bli något helt annat än vad de flesta önskar sig.  Vilket nödvändigtvis inte behöver vara så tokigt.

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Sverige: Valet 2022

Widar Andersson: Dumheter om rasism och Nato sopades bort - statsministern söker ett brett mandat för Sverige.

Profilbild

Debatt: Nytt parti: För en klimatsmart matpolitik

Nytt parti: För en klimatsmart matpolitik
Läs mer!
Vård

Lokaler för sjukvård i krig ska kartläggas

Lokaler för sjukvård i krig ska kartläggas
Brott

Löftet från polisen: Vi ska äga platsen

Löftet från polisen: Vi ska äga platsen

Widar Andersson: Statlig sjukvård för villans familjer med Busch

Profilbild
Politik

Pehrson: Jag gillar inte det extrema

Pehrson: Jag gillar inte det extrema
Politik

Andersson: Fler ska kunna kroppsvisiteras

Andersson: Fler ska kunna kroppsvisiteras
Visa fler