Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

I stort behov av semester

TAR I. Ulrika Karlsson (M) vill att Stefan Löfven deltar i EU-nämndens möte på plats, inte via telefon.

TAR I. Ulrika Karlsson (M) vill att Stefan Löfven deltar i EU-nämndens möte på plats, inte via telefon.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

LEDARE2015-07-10 05:55
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Semestertider är, för de som är så lyckligt lottade, stillsamma tider, då både kroppen och huvudet får chansen att vila upp sig. Det kan de verkligen behöva, inte minst hos för våra ledande politiska företrädare, som har ett minst sagt kaotiskt år bakom sig.

En som verkar vara i särskilt stort behov av semester är EU-nämndens ordförande Ulrika Karlsson, (M), som surnat till ordentligt på att statsminister Stefan Löfven inte kommer att närvara på nämndens möte idag. Han kommer i stället att delta i mötet per telefon, och dessutom representeras av finansminister Magdalena Andersson på plats.

Man kan tycka att det borde vara tillräckligt. Då har man inte frågat Ulrika Karlsson. Hon tar i en intervju med tidningen Hela Hälsingland i från tårna, kallar mötet för historiskt och menar att statsministern sviker sin konstitutionella plikt genom att inte närvara där. Att statsministern faktiskt är i tjänst, och att anledningen till att han inte reser ner är rent transporttekniska, är av underordnad betydelse för Karlsson – hon kräver att han ska avbryta den semester han inte har för att komma dit.

Den skeptiskt lagde skulle kunna undra om EU-nämndens ordförande hade varit lika intresserad av statsministerns konstitutionella plikter, om hans namn fortfarande hade varit Fredrik Reinfeldt.

Det hela är en affär värdig Grönköpings veckoblad, och hade inte varit värd att ta upp alls, om det inte hade varit för att den är ett tecken på någonting större än sig själv: Moderaterna har ännu inte lärt sig vad det är att sitta i opposition. Efter åtta år i Rosenbad har de blivit så vana vid att få bestämma allt själva, att de inte kan hantera att någon annan kallar skotten.

Tydligast märks det förstås på den lilla falang i partiet som inte accepterat Decemberöverenskommelsen. Att man inte kan fälla en budget hur som helst, utan möjlighet att få igenom en egen, verkar inte ha slagit dem.

Det märks också på den ändlösa serie tillkännagivanden, som produceras i riksdagens utskott. Sverige har inte och ska inte ha utskottsstyre – att låtsas som om det vore så är bara att dra ett löjets skimmer över den parlamentariska församlingen.

Det påminner inte så lite om när Socialdemokraterna förlorade makten 2006, och ägnade de första månaderna åt att KU-anmäla allt som liknade ett statsråd.

Visst, att skrika högt är ett sätt att driva opposition. Men det är knappast det som vinner väljarnas förtroende på lång sikt. Det lärde sig Socialdemokraterna då – för Moderaternas skull får man hoppas att de lär sig det nu.

LEDARE