Finspång är faktiskt en del av Sverige

Ledare 15 november 2021 05:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna i Finspång har sagt nej till Holmens nuvarande planer på att bygga vindkraftverk i Högsjön och Klintaberget. Tidigare har även Liberalerna i Finspång sagt nej till vindkraft i avvaktan på att kommunen tar fram och antar en "vindbruksplan." Ulrika Jeansson är gruppledare för Socialdemokraterna och kommunstyrelsens ordförande i Finspång. Till SVT säger Jeansson att kommunen ännu inte använder sitt så kallade "veto" mot vindkraftbyggen i kommunen. Men "om Holmen fortsätter att driva den aktuella ansökan kommer kommunen att utnyttja sin rätt till kommunalt veto", säger hon till SVT. (12 november) Fortsättning följer således. Dels ligger flera av de av Holmen ansökta 32 vindkraftsturbinerna i Norrköpings kommun - där partierna i stort ännu inte agerat på samma sätt som i Finspång - och dels tycks i vart all Socialdemokraterna i Finspång kunna tänka sig att göra en ny bedömning av saken om Holmen återkommer med en reviderad ansökan. 

Nils Ringborg är talesperson för Holmen Energi AB; den del av skogskoncernen Holmen AB som ansvarar för vindkraften i företaget. Ringborg säger till Norrköpings tidningar att han är "besviken" över beskeden från partierna i Finspång men att han "fortfarande tror på projektet." (12 november) Det är kanske så att vindprojektet kan räknas hem även med 22 eller 18 turbiner? Men någonstans finns naturligtvis en smärtgräns för Holmen. Och i den andra änden vet vi att smärtgränsen för vad de lokala partierna tål under ett valår redan är passerad, i vart fall i Finspång. Har några partier börjat säga nej så är det riskabelt för andra partier att avvakta med besked. Vad den "tysta majoriteten" bland medborgarna egentligen anser om Holmens vindkraftsplaner är dock mycket oklart vad jag förstår. Att säga ja kan nog vara en minst lika stor väljarmagnet som att säga nej.

Jag säger inte att det nödvändigtvis måste finnas vindkraftssnurror i Finspång och Norrköping. Men någonstans behövs det betydande tillskott av fossilfri elproduktion i södra Sverige. Vindkraftsverken ska stå någonstans, elnäten från norr och till söder måste dras någonstans och - tror jag - på några platser i södra Sverige behövs det ny kärnkraft om Sverige ska klara av att göra det som krävs för klimatet i världen. Staten är kort sagt dysfunktionell i klimat- och energipolitiken. I ena änden av staten tas beslut där Sverige är verkansområde för besluten. I andra delar av staten tas beslut där lokala förekomster av motstånd eller lokal närvaro av skyddsvärda arter är utgångspunkten. Finspång är faktiskt en del av Sverige.

 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Widar Andersson: Soffliggare kan avgöra valet i Finspång

Profilbild

Stort intresse för nyproducerade villorna – trots inflation • "Jag tror verkligen på Finspång"

Stort intresse för nyproducerade villorna – trots inflation • "Jag tror verkligen på Finspång"

SD:s "etta": "Politikerna måste ta tillbaka makten" • "De styrande verkar trötta och trampar luft" • "Det är bara att kötta på"

SD:s "etta": "Politikerna måste ta tillbaka makten" • "De styrande verkar trötta och trampar luft" • "Det är bara att kötta på"

Liberalernas "etta" vill se högre politiskt tempo • "Slätstruket" • "Vi har inte råd att inte göra något"

Liberalernas "etta" vill se högre politiskt tempo • "Slätstruket" • "Vi har inte råd att inte göra något"

Widar Andersson: Öppet läge och heta frågor när Finspång går till val

Profilbild
Visa fler