Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fem snabba frågor till Folkbladets USA-krönikör Leo de Bruin

Leo de Bruin har i omgångar skrivit flera krönikor från valen i USA. Hans krönikor publiceras under valåret 2024 en gång i månaden fram till USA-valet i november.

Här en bild från Leo de Bruins kampanjande under valrörelsen i San Fransisco 2020.

Här en bild från Leo de Bruins kampanjande under valrörelsen i San Fransisco 2020.

Foto: Lamar Heystek

Ledare2024-08-21 09:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

 Krönikorna handlar om politik, kampanjer och val i USA. Till vardags är Leo projektledare för en svensk-amerikansk välgörenhetsorganisation, oberoende skribent och fd politisk tjänsteman för M i riksdagen. Han har även bakgrund som Congressional Campaign Fellow för Demokraterna i San Jose, politisk konsult i Chicago och krönikör för Folkbladet och Kvällsposten. Under den närmaste tiden kommer Lero att skriva några exklusiva krönikor från ett av de mindre glamorösa valrörelserna under valhösten i USA.

Hallå där, Leo. Vart ska du och vad ska du göra?

En vän kandiderar till Illinois delstatsparlament i valkrets 57 norr om Chicago och jag ska hjälpa till. Vi möttes på en baseballmatch 2009. Politik intresserade mer än världens kanske tråkigaste bollsport och vi har hållit kontakten sedan dess. När han bad om hjälp svarade jag ja direkt – detta är ju mumma för oss USA-politiska nördar.

Hur fungerar arbetstillstånd och finansiering?

Som turist är det olagligt att jobba mot lön. När vissa sparar till semester på playan eller i Alperna lägger jag mina slantar på politiskt frivilligarbete i USA. Om man kan bära sina egna kostnader välkomnas man; alla kampanjer skriker efter volontärer. De får hjälp och vi får erfarenheter och kontakter. Win-win för alla.

Du är Demokrat men kampanjar nu för en Republikan. Hur går det ihop?

Min kandidat Dan Behr är en klassisk Reagan-republikan så vi har viss ideologisk samsyn. Han är ingen dumhöger utan sansat konservativ. Lokalt figurerar sällan nationellt heta potatisar utan vardagsfrågor som skola, infrastruktur, brottslighet och byråkrati står i fokus. Kandidatens personlighet betyder ofta mer än partibokstaven. Det är heller inte ovanligt att man röstar på ena partiet i Washington, men på det andra på hemmaplan.

Hur kan Folkbladets läsare ta del av dina observationer?

Via krönikorna i tidningen och min USA-blogg där man kan följa kampanjen och annat matnyttigt. Efter kampanjen reser jag vidare i USA vilket jag också skriver om i Folkbladet och på bloggen. Välkommen att läsa.

Till sist, vad önskar du mest om det amerikanska valet?

Att valresultatet oavsett utgång accepteras av båda sidor och att maktöverlämningen sker fredligt. Ännu en stormning av Kongressen och en ifrågasatt segrare vore förödande för USA och den fria världen.