Ett nytt och erfaret temperament i partiets ledning

Muharrem Demirok har temperament och ett driv som kanske kunde ligga honom något i fatet när han var yngre men som nu - i hans mer trygga kommunalrådskostym - otvetydigt är en egenskap som han kommer att ha nytta av.
Muharrem Demirok har temperament och ett driv som kanske kunde ligga honom något i fatet när han var yngre men som nu - i hans mer trygga kommunalrådskostym - otvetydigt är en egenskap som han kommer att ha nytta av.

Centerpartiets valberedning föreslår att det tidigare kommunalrådet i Linköping Muharrem Demirok ska väljas till Annie Lööfs efterträdare som partiledare.

Ledare 12 januari 2023 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det blir nog bra. Han känns mig som en genuin och erfaren centerpartist. Han är sju år äldre när han tillträder som partiledare än vad Annie Lööf är när hon slutar. Han har haft politiska uppdrag för Centerpartiet i Linköping och på riksplanet sedan 2005; kommunalråd sedan 2009. I höstas valdes han in i riksdagen. Och av allt att döma kommer han att hålla sitt första ordentliga tal som partiledare den 3 februari på C: s kommundagar i Helsingborg; dagen efter att han valts på den extra partistämman - också den i Helsingborg. Jag kommer att vara där för att lyssna på honom. 

Det finns centerpartister av lite olika slag. Jag skulle säga att Muharrem Demirok till i vart fall 80 procent är en kommunalrådscenterpartist med en jordnära blick för resultat genom förhandlingar och kompromisser. Vilket är grunden. Sen har han det där lilla extra - säg 20 procent - av partiledartemperament i sig. Det känns som att han vill någonstans och någonting utöver att få dagarna att gå på ett nöjsamt sätt. Det är väl antagligen just det temperamentsfyllda drivet som valberedningen har sett hos Demirok. Och som man gärna vill ska smitta av sig på partiet. Centern har väl i och för sig inte någon överhängande brådska att ila iväg hit eller dit. Det är ohyggligt långt till nästa ordinarie val. Ulf Kristerssons regeringsunderlag har en majoritet och ett avtal att arbeta sig igenom med många reformer och propositioner på agendan. Kristersson klarar sig för nu bra utan Centerpartiet. Men det kan ju ändras vad det lider. Muharrem Demirok kommer sannolikt ha gott om tid att markera sin plats i några partiledardebatter och större intervjuer innan det börjar osa mer allvar och riktningen inför nästa valrörelse behöver tas ut.

Jag och Demirok har stött på varandra då och då under årens lopp. Den 22 mars 2022 hälsade jag på i Linköpings stadshus för att spela in en podd med honom. Det var intressant. Han berättade att där han växte upp - i södra Huddinge och norra Botkyrka - fanns det inte några centerpartister. Det blev istället partiledaren Maud Olofsson som tände Demiroks C-själ när hon besökte Linköpings universitet där han studerade. Maud Olofsson "ville något; det var en kvinna i min smak", säger Muharrem i podden. Och jag känner mig ganska säker på att Muharrem Demirok kommer att visa sig vara en partiledare i det genuina centerpartiets smak.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa