Reidar Svedahl trotsar visar att han inte bryr sig om att de liberala medlemmarna i Norrköping på ett medlemsmöte tydligt röstat nej till fortsatt förtroende för honom som liberal företrädare i Norrköping. Svedahl sätter sig kort sagt över de demokratiska spelreglerna. Det är inget annat än tragiskt.
Politik är förtroendeuppdrag. Det är partier som ger personer förtroendet att vara företrädare för dem. Om det förtroendet inte längre finns så ska personen lämna. Lämnar inte personen så ska personen lämna sitt parti; frivilligt eller genom en uteslutning. Det hindrar inte personen från att hänga sig kvar vid uppdrag och arvoden som politisk vilde. Men partiet behöver ta ett tydligt formellt och moraliskt avstånd från den som sätter sig själv före demokratin. Inget annat duger.
Styrelsen för Liberalerna i Östergötland är dock av en annan åsikt. På söndagskvällen 21 januari beslutade styrelsen att det inte finns skäl att utesluta Reidar Svedahl. Ett helt obegripligt beslut. Partiets etikkommitté på riksplanet beslöt att varna Svedahl för hans beteenden. Enligt rikspartiets företrädare var det därefter upp till det lokala partiet att besluta om det fortsatta förtroendet för honom. Medlemmarna röstade och sa nej; de hade inte förtroende för honom som företrädare.
Svedahl vägrar att följa det demokratiska beslutet. Han vägrar även att följa upprepade styrelsebeslut om att lämna sina uppdrag och arvoden. Detta tycker styrelsen för Liberalerna är helt ok. Man kunde lika gärna besluta om att lägga ner sitt parti. Det gäller att inse att frågan inte gäller att vara för eller emot Svedahl. Saken gäller för eller emot demokratin.
Borgerlig samverkan med Moderaterna och Kristdemokraterna har varit tydliga med att ett fortsatt samarbete med Liberalerna inte är aktuellt så länge som partiet företräds av Reidar Svedahl. Det betyder - om Svedahl sitter kvar - att majoriteten i Norrköpings fullmäktige har förändrats. Vad det betyder i den praktiska politiken är svårt att fastslå. Den 15 juni 2020 beslutade fullmäktige att göra nyval till nämnder och styrelser eftersom Miljöpartiet ingick ett budgetsamarbete med den då styrande Kvartetten. Under mötet beslutades att även kommunal- och oppositionsråden skulle väljas om därför att majoriteten förändrats. Nu i januari 2024 befinner sig fullmäktige i ett liknande läge. Partierna bör - för demokratins skull - kunna enas om att genomföra ett nyval av samtliga förtroendevalda. Då kan vildar plockas bort från sina uppdrag.