Därför ska vi yttra oss vitt och brett om det som hotar

Ledare 2 november 2020 05:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inga samhällen är gratis. Alla samhällsmodeller har ett pris som medborgarna får betala. Innevånarna i länder där dödsstraff kan utdömas för till exempel homosexualitet och där det är dödligt farligt att lämna den rådande religionen; de har ett slags pris att betala. Ibland med sina liv och ibland med fördumning och anpasslig tystnad.  För innevånare i en demokrati med nästan obegränsade friheter att göra sin röst hörd; där är priset att stå upp för den frihetliga samhällsmodellen när den hotas; även om det känns obehagligt och även om det kostar på att ta ställning.

"Ord är billiga. Det är handling som kostar". Så sant och riktigt föll Hanne Kjöllers ord i en krönika på fredagens ledarsida i Dagens Nyheter. Krönikans tema var att det nu var dags för oss att "yttra sig vitt och brett" istället för att tala "vitt och brett" om yttrandefriheten. Hanne Kjöller tar avstamp i mordet på den franske läraren Samuel Paty som blev halshuggen av en ung islamist därför att han i sin undervisning om yttrandefrihet bland annat visat karikatyrer av den muslimske profeten Muhammed.  Hon föreslog att konstnären Lars Vilks teckning av samme profet som rondellhund borde visas och diskuteras i alla skolor för att på så sätt både befästa och avdramatisera yttrandefriheten. DN: s Niklas Orrenius är inne på snarlika tankegångar i lördagens tidning: "Det ohyggliga mordet på den franske läraren Samuel Paty hade kunnat ske i Sverige. Även vi har gott om radikala islamister som inte tvekar att mörda människor som de anser har hånat deras profet. De upprepade mordförsöken mot Lars Vilks är påminnelser om det." Niklas Orrenius vet bättre än de flesta vad han talar om. Han påminner om att samma "människofientliga ideologi" som vill mörda Lars Vilks också är ett hot mot oss alla. Likt den franske ambassadören Etienne de Gonneville (SVT Agenda 25 oktober) påminner Orrenius om att också Sverige - likt Frankrike - är ett "muslimskt land." 8, 1 procent av Sverige befolkning är muslimer. De behöver kunna leva sina liv utan att misstänkliggöras. Just därför behöver Sverige och andra västländer slå till stenhårt mot islamismen, säger Niklas Orrenius och Etienne de Gonneville. Jag är enig. 

Vi bör yttra oss "vitt och brett" om problem och möjligheter vi ser utan att vika undan för vare sig totalitära ideologier eller för nervös anpassning till vad vi tror är det för dagen mest politiskt korrekta. Det Sverige vi känner och det Sverige vi vill ha är inte gratis. Tala inte om yttrandefriheten. Yttra dig. 

 


Ämnen du kan följa