Dadgostar kan frigöra Vänsterpartiet från sina bojor

Nooshi Dadgostar är ordförande i Vänsterpartiet. Hon gjorde, precis som de andra partiledarna, ett tydligt uttalande efter Hamas brutala terrorattack mot Israel den 7 oktober.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar har en gyllene chans att göra sitt parti mer växtkraftigt och tidsanpassat. Tydligt avstånd från terror och en tydlig acceptans för NATO skulle vara frigörande för vänsterpolitikens möjligheter i nutiden.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar har en gyllene chans att göra sitt parti mer växtkraftigt och tidsanpassat. Tydligt avstånd från terror och en tydlig acceptans för NATO skulle vara frigörande för vänsterpolitikens möjligheter i nutiden.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2023-10-25 05:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inga reservationer, inga relativiseringar, inga nervösa blinkningar till de hårdföra och Hamasflaggeviftande otäckingarna som hon faktiskt har i sin riksdagsgrupp. Hon fick några våldsamma påhopp utifrån landet och inifrån riksdagsgruppen. Men huvuddelen av Vänsterpartiets väljare och sympatisörer delar säkerligen Dadgostars tydliga hållning.

På sista raden är IS Hamas och Hamas är IS. Terrorister är terrorister. Även Vänsterpartiets samarbetspartner i Palestina, den vänsterlutande gruppen DFLP som fått mycket biståndspengar från vänsterns biståndsorganisation (i grunden skattepengar från statliga SIDA), visar sig nu ha deltagit i terrorattacken på civila i Israel. 

Jag hoppas att Nooshi Dadgostar står på sig och inte viker ner sig för terrorkramarna och antisemiterna i partiet. Vänsterpartiet borde nån gång kunna följa med sin tid och utforma vänsterpolitik som inte i grunden har sitt ursprung i forna konflikter mellan Sovjet och USA. Det borde vara rätt tid nu att släppa den gamla förkärleken till organisationer som ser USA och Israel som sina stora fiender. Terrorattacken på civila människor i Israel är den enskilt värsta pogromen som drabbat judarna sedan Förintelsens brott mot mänskligheten. 

Att definiera "vänster" som något som känner empati och/eller sympati med sådan terror är i mina ögon helt obegripligt. Och en sådan hållning dömer också Vänsterpartiet till en fortsatt tillvaro på politikens bakgårdar. Vänsterpartiet borde ta intryck av Sverigedemokraterna och kasta ut de värsta terrorvännerna och kommunisterna ur partiet. Det är enda chansen att växa och att nå fram till bredare grupper av människor i vårt land. Och enda chansen till att kanske någon gång bli regeringsdugliga. Vänsterpartiet har hållit till i riksdagen sedan 1917 utan att någon gång ha regerat. Sverigedemokraterna kom in i riksdagen nästan hundra år senare (2010) och är redan ett stort parti som ingår i ett regeringsunderlag. Vänstern borde vara mer självkritisk och grunna över vilka fel man gjort och gör.

Nu är läge att släppa terrorkopplingar och nu är också dags att släppa USA-hatet. Beskedet från Turkiet visar att det svenska NATO-medlemskapet närmar sig alltmer. Det är där vi hör hemma. Vänsterpartiet borde tillhöra detta vi. Jag ser på sociala medier hur småbittra vänstermän gnölar och gnyr på USA och NATO. Det ekar tomt och folkfrämmande. Sverige skiftar inriktning så sakta. Det gäller att hänga med.