Aida Hadzialic laddar om med goda argument

Aida Hadzialic har hunnit med mycket trots att hon bara är några år och trettio.

Ledare 4 januari 2020 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hon kom till Sverige som femåring när familjen flydde från krig och elände i Bosnien. Hon har utbildat sig till jurist, varit kommunalråd i Halmstad, statsråd i ett par år tills hon avgick efter att ha druckit ett glas vin för mycket innan hon körde bil och nyligen utsågs hon av S i Stockholms län till oppositionsråd.

Tidigare den här veckan medverkade Aida Hadzialic i DN. Hon intervjuades i rollen som ”S-strateg” och frågorna handlade i vid mening om hennes tankar kring vad som behövs för att lyfta Socialdemokraterna ur ”krisen”.

Intervjun är intressant. Hadzialic återkommer till resonemang hon förde redan som statsråd. I april 2016 tog hon till orda i Aftonbladet och rörde upp mycket damm när hon kritiserade den rådande ”identitetspolitiken” där det från vänsterhåll förväntas att människor med en viss hudfärg ska ha vissa åsikter. Aida Hadzialic blev själv ofta påhoppad för att hon inte uppförde sig som en ”flykting borde.”  

Aida Hadzialic stred för sin och alla andras rätt att bli bedömd för sina kunskaper, argument och värderingar och inte utifrån sin hudfärg och bakgrund.

Nu laddar hon om.

I DN förespråkar hon ett slags lättvänsterkonservativ kursomläggning för Socialdemokraterna. Hennes förslag är påfallande likt det vi kan kalla för klassisk socialdemokrati med sina rötter i rekordårens samhällsbygge: Stram invandringspolitik. Statlig styrning av välfärdspolitiken. Stark konkurrenskraft i industri och utbildning.

Det som spetsar till Aida Hadzialics budskap är hennes referenser till de danska socialdemokraternas framgångar under partiledaren och statsministern Mette Frederiksens ledarskap.  Där har S lyckats att ta loven av Dansk Folkepartis (typ Sveriges SD) väljartillväxt och kunnat bilda en S-regering genom att föra en politik av ungefär det slag som Hadzialic rekommenderar.  

Det är sannolikt rätt tänkt av Aida Hadzialic. Haken är att det med nuvarande Januariavtalsregering knappast finns någon chans för S att med tydlighet gå i danska S fotspår. Som DN påpekar så gjorde Mette Frederiksen och DF: s partiledare en gemensam intervju i en fackförbundstidning på våren 2017. Intervjun skakade om och hade förmodligen ett avgörande inflytande på vad som senare skedde. S-ledaren inviterade DF till det ”röda blocket” eftersom partierna nu en gång för alla hade så många likheter. Samma sak gäller i Sverige. Men S härhemma tjoar hellre fascism och rasism än vad de går pang på realpolitiken. Men det är bra att Aida Hadzialic bankar på dörren.  

 

Ämnen du kan följa