Vårt land började då på allvar att bankas ihop till en nationalstat där klanerna och ätterna och "småpåvarna" fick anpassa sig. Under de 500 år som passerat mellan Vasa och Kristersson har mycket förändrats. Som den tidigare statsministern Magdalena Andersson påtalade i sitt nationaldagstal vid Falu gruva - med anor 1000 år bakåt i tiden - så är det framförallt under de senaste 150 åren som de stora förändringarna i livsvillkor för vanligt folk har slagit igenom i Sverige. Freden, de tekniska framstegen och demokratin har gett oss livs- och hälsoförutsättningar som ingen kunde drömma om för bara en handfull generationer sedan.
Framstegen har förstås inte varit gratis. Att resa ett land som var ett klassamhälle på dekis, präglat av inskränkthet, isolationism, fattigdom och utbredd analfabetism och alkoholism var ingen lätt sak. Lägg därtill att runt en miljon människor; en stor del av den mest produktiva delen av befolkningen hade utvandrat till Amerika, så förstår var och en att det krävdes ganska så rejäla tag för att få ett nytt och bättre Sverige på fötter.
Ulf Kristersson påminde i sitt tal om att vi nu som land återigen prövas av dramatiska påfrestningar på grund av migration: "På bara tolv år har nästan 700 000 personer blivit svenska medborgare. Under samma tid har 1,2 miljoner utländska medborgare invandrat till Sverige. (--) Väldigt många jobbar och försörjer sig själva. (--) Men vi ser också utanförskap i den stora migrationens spår."
Magdalena Andersson talade i Falun om att "klarögt och rakryggat erkänna de problem vi nu har. (--) Kriminella och extremister som vill utnyttja våra unga."
Sverige behöver samla ihop sig; så tolkar jag Kristerssons och Anderssons budskap på nationaldagen. Ett centralt område är att säkra kvaliteten och tillgängligheten för samhällsförvaltningens tyngsta välfärdsmyndigheter. Ulf Kristersson valde att tacka några av samhällsbärarna:
"Tack till alla soldater och sjömän som försvarar våra gränser mot dem som hotar vår frihet.
Tack till alla poliser som kämpar mot gängen för att skapa ordning och trygghet.
Tack till alla i sjukvården och äldreomsorgen som kämpar för en välfärd i världsklass.
Tack till alla lärare som ger barnen en bra start i livet."
Men som sagt. Det krävs mer än så för att än en gång banka ihop Sverige till ett bättre och starkare samhälle.