September och Salem diggar SON

Hon har hela världen som arbetsplats och kan välja och vraka bland erbjudandena.

Då väljer September Norrköping.

I dag är hon gästartist i konserten med Salem Al Fakir och Norrköpings symfoniorkester i De Geerhallen. Vi träffade de båda artisterna strax innan gårdagens repetition.

5 mars 2011 03:00

■ - Salem är en galet duktig artist och musiker. Med symfonikerna och dirigenten Hans Ek blev det en lockande konstellation. Jag kunde bara tacka ja, säger Petra "September" Marklund.

Vi träffar henne och Salem Al Fakir över frukosten på Princess Hotel. Dagen innan avverkades en första repetition tillsammans med Symfoniorkestern.

- Gemenskapen i orkestern verkar väldigt skön, säger Salem. Orkestrar samlar ju många människor på ett ställe, det är inte säkert att den fungerar rent harmoniskt. Men här gör den det.

Kontakt med Lasse
Innan tv-programmet "Så mycket bättre" visste få vem Petra Marklund var, trots att hon redan hade en stabil internationell karriär. Men med succéprogrammet blev hon September med svenska folket. I tv charmade Petra tittarna med sin musikalitet, varma person och sina personliga låttolkningar - som gav henne superhitten Mikrofonkåt.

Petter, men även Lasse Berghagen och Lill-Babs, har hon haft kontakt med efter programmet - däremot inte Plura.

- Men att han kommer härifrån gör det speciellt att komma hit, det finns en referens till stan och känns mer personligt, säger hon.

En följd av programmet är att hon upplever att hon tas mer på allvar som artist.

- Det är lätt att bygga en bild som inte stämmer. Kanske inser folk att det finns mycket arbete bakom min karriär, att jag är en artist som jobbat hårt hela livet.

I mitten av mars beger sig skivaktuella September ut på Sverigeturné, medan den flerfaldigt Grammisbelönade Salem Al Fakir bara gör ett fåtal spelningar i år. Han fortsätter det framgångsrika samarbete med symfoniorkestrar som han inledde med en uppskattad konsert i Berwaldhallen vintern 2009.

Men han värjer sig emot att kallas "ambassadör för den klassiska musiken". Salem jobbar snarare för att riva muren mellan klassisk musik och populärmusik. Han struntar i genrer eller om Melodifestivalen anses fult och symfoniorkestrar fint. Istället följer han den egna lusten.

- Samarbetena med orkestrarna är extremt roliga, säger han. Orkestern är väldigt delaktig, och vi är som ett enda band. Det blir en ganska lång konsert, insåg vi igår.

- Och det blir väldigt vackert. Salems låtar är som klippta och skurna för symfoniorkester, säger Petra Marklund.

Salem, hur är Petra Marklund att samarbeta med?

- Hon är ju jättefin och det känns kul att få samarbeta. Då får jag leka musiker igen. Jag tycker om att bara få spela piano och inte alltid sjunga.

Krismöte
Ett av Salem Al Fakirs tidigare Norrköpingsbesök är spelningen på Munken in The Park förra sommaren, ett stenkast från hotellet där vi sitter. Det är en spelning han minns med viss fasa - och som fick betydelse så till vida att han har tagit lärdom av den.

- Jag missade jättemycket text. Vi hade ett krismöte efteråt. Jag hade problem med koncentrationen och var inte nöjd efteråt. Det var en insikt. Jag kämpade järnet efter det för att sätta texterna helt.

Ålder: 26 år.

Slog igenom: 2003 med "La, la, la (Never give it up)".

Största försäljningsframgång: "Cry for you" från 2006 som sålts i 500 000 exemplar i USA.

Aktuell: Gästartist i konserten Salem Al Fakir möter SON. Men även med skivan "Love CPR" och en stundande Sverigeturné som har premiär på Berns i Stockholm den 16 mars.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!