"Vem kom på den lysande idén?"

Jag har tidigare skrivit om fas 3, den sista sopstationen för arbetslösa. Den går ut på att man förvarar folk i totalt meningslösa åtgärder medan skattebetalarna glatt pungar ut med miljoner för att hålla sina medmänniskor magasinerade till ingen nytta alls, enär så fort det finns någon som helst logik i sysselsättningen, kan man jämföra det med ett arbete och det går inte ihop med gällande regler.

3 november 2010 03:00

 

Trodde i min enfald att botten var nådd och att det inte gick att hitta på något dummare, men när det handlar om att förolämpa vuxna människor tycks fantasin vara obegränsad.

 

Det senaste som regeringen har hittat på är att en långtidsarbetslös ska ha med sig en coach till arbetet. Nej, jag skojar inte, såg det på Rapport och den redaktionen skämtar aldrig.

 

 

Enligt arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) handlar det om "dels om stöd till den arbetssökande för att känna sig trygg. Men också att arbetsgivaren får hjälp med att utforma arbetsmiljön så att personen kan behålla praktikplatsen och att det kan leda till ett varaktigt jobb."

 

Ärligt talat, VEM i regeringen har kommit på denna LYSANDE idé? Och hur mycket ska en arbetslös få kosta? Om vi nu tar varm korv som exempel: En hederlig medborgare vill köpa sig en kokt med bröd. Detta gör han från en kiosk där tre personer står och trängs. Kioskägaren står och bevakar en coach, som talar om för den långtidsarbetslöse hur lång senapssträngen ska vara. Man får förutsätta att dessa coacher är duktiga på senapssträngar så de på eftermiddagen kan vidareutbilda sig i ämnet hackad gurka. För hur ska de annars kunna coacha den långtidsarbetslöse i gurkportioner om de själva inte behärskar området? Det krävs mycket av en coach.

 

Hur mycket kommer då denna korv att kosta i slutänden? Och vem betalar? Korvförsäljaren tror jag inte gör det, då är det både billigare och enklare att sälja korven själv. Att hjälpredan i sin tur ska ha en ledsagare gör det hela ännu mer svårmotiverat. Vem vill betala för en massa onödiga typer som bara står och glor? Ett alternativ vore att betala för två arbetare istället, men det går inte. Nej, dagens modell är en som gör jobbet för 65 procent av sin inkomst och en coach som med full lön håller den arbetslöse i handen, stör, irriterar och är allmänt i vägen. Men vinst för korvgubben, dels för såld korv, dels för gratis arbetskraft.

 

 

Dessa coacher då? Oftast är dessa själva arbetslösa som sedan får jobb som ledsagare av andra olycksbröder och -systrar. Blind leder en blind, ni vet. Kvalificerar inte den bakgrunden till ytterligare en coach? En arbetslös som nu ska sadla om till arbetare måste ju rimligtvis vara hur osäker och bortkommen som helst. En coach till coachen! Till slut har vi ett samhälle där en delar ut korv och sex kontrollerar, coachar och bevakar.

 

Denna modell med arbetsplikt utan utfört arbete på statens bekostnad användes flitigt i gamla hederliga Sovjetunionen. Är det månne därifrån alliansen har fått idén?

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pentti Salmenranta