"Jag har redan vunnit"

Ikväll är det urpremiär för Marcus Birros poetiska rockföreställning

23 oktober 2010 03:00

Att leva och dö Som Joe StrummerMarcus Birro sitter i turnébussen på väg från hotellet till replokalen i Stockholm tillsammans med rocklegendaren Wayne Hussey när Folkbladet får tag på honom. Det är den sista självande dagen innan det vankas urpremiär för föreställningen som baserats på boken Att leva och dö Som Joe Strummer och repetitionerna är i full gång sedan i torsdags. Den ärrade britten, som numera huserar i Brasilien, och Birro tycks ha kommit väl överrens även om den senare såg upp oerhört mycket till sin idol till en början.

 

- I början var det väldigt nervöst, han är ju en stor hjälte för mig. Det tog ett tag innan man var borta från tankarna på pojkrumsaffischerna, konstaterar författaren.

 

- Han är ganska vanlig och helt normal, det släppte efter ett tag. Men det är klart det kommer små sekunder där det glimtar till att det här är helt galet.

 

 

Självironi
Att leva och dö som Joe Strummer, som kommer att ges 13 gånger under turnén, beskrivs som ett hopkok där Birro plockar russinen ur sin roman och där Wayne Hussey skjuter in sjok med The Mission-låtar.

 

- Det blir någon form av spoken word, standup och lite humor. En monologberättelse där jag hämtar bitar från romanen men gör det lite mer skruvat, förklarar Birro.

 

- Det kan kallas självironiskt, folk tror inte man kan skoja om sig själv men då ska de komma och kolla så får de se.

 

Hur det hela kommer att tas emot och om det dyker upp någon publik till det här aningen udda turnépaketet vågar Birro knappt ens spekulera i. Men han betraktar sig själv som en vinnare även om intresset skulle visa sig vara ljumet.

 

- Det är svårt att veta hur det kommer att tas emot. För mig är det stort bara att jag vågade ringa till Wayne och fråga och att jag dessutom fick ett ja.

 

- Jag har redan vunnit, att jag vågade göra det och att det blir av är stort.

 

Låt för dottern
Förhoppningsvis ska folk lockas av det mångsidiga konceptet.

 

- Jag hoppas folk vågar komma och kolla, är man trött på mig kan man ju alltid njuta av några The Mission-låtar, skrockar författaren.

 

Föreställningen landar i Norrköping den 12 november och då lovar Birro att den ska sitta "bergfast".

 

- Jag har förstått att det varit en ganska tung konserthöst i Norrköping, men om det inte kommer någon publik får jag väl bjuda Wayne på middag, visa honom runt och låta honom spela Severina för vår dotter som vi har döpt efter just den låten.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!